Pregled bibliografske jedinice broj: 411584
Utjecaj toplinskih predtretmana na skladišnu sposobnost plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)
Utjecaj toplinskih predtretmana na skladišnu sposobnost plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.), 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 411584 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinskih predtretmana na skladišnu sposobnost plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)
(Effects of prestorage heat treatments on Satsuma mandarin fruits (Citrus unshiu M., cv. owari) quality after storage)
Autori
Palčić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.05
Godina
2009
Stranica
24
Mentor
Martina Skendrović Babojelić
Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretman; kalo; kvaliteta plodova
(Citrus unshiu Marc.; hot water dipping pre-treatment; fruit weight loss; mandarin fruit quality)
Sažetak
Istraživan je utjecaj topliskih predtretmana potapanjem plodova u toplu vodu na 48°C ( HWD 48) i 52°C (HWD 52), te kontrole (izostanak predtretmana) na kakvoću plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon 8 tjedana skladištenja na temperaturi od +1°C. Dobiveni rezultati upućuju da je kod plodova tretiranih toplom vodom došlo do manjeg gubitka na težini u odnosu na kontrolu, a utvrđen je signifikantan utjecaj predtretmana na kakvoću plodova. Boljim predtretmanom se pokazao HWD 48 čijom su se primjenom postigli najmanji gubici plodova na težini, a zadržala zadovoljavajuća kakvoća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)