Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 411583

Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja


Savić, Zdravka
Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 411583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja
(Biochemical changes in heat treated fruits of mandarin unshiu (Citrus unshiu Marc.) during storage)

Autori
Savić, Zdravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.04

Godina
2009

Stranica
39

Mentor
Martina Skendrović Babojelić

Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretman; čuvanje; gvajakol peroksiadza; proteini; ukupni fenoli; optička gustoća
(Citrus unshiu Marc.; heat pretreatments; storage; guaiacol peroxidase; proteins; total phenols; optical density)

Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana i načina čuvanja plodova na biokemijske promjene plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc., cv. Owari ). Plodovi su potapani u toplu vodu na temperaturi 48 oC i 52 oC (HWD 48, HWD 52), a uzorci koji nisu potapani činili su kontrolu. Plodovi su čuvani 8 tjedana na temperaturama +1 i +3 oC. Na početku čuvanja te nakon 4 i nakon 8 tjedana čuvanja utvrđivana je aktivnost gvajakol peroksidaze, koncentracija topljivih i membranskih proteina, količina ukupnih fenola, te optička gustoća (OD200). Aktivnost enzima gvajakol peroksidaze se povećavala sa vremenom čuvanja i ovisno o toplinskim predtretmanima, dok su se vrijednosti optičke gustoće (OD200) kao i koncentracija ukupnih fenola smanjila sa vremenom čuvanja. Toplinski predtretmni su imali značajan utjecaj na koncentraciju proteina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Savić, Zdravka
Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Savić, Z. (2009) 'Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Savi\'{c}, Zdravka}, year = {2009}, pages = {39}, keywords = {Citrus unshiu Marc., toplinski predtretman, \v{c}uvanje, gvajakol peroksiadza, proteini, ukupni fenoli, opti\v{c}ka gusto\'{c}a}, title = {Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom \v{c}uvanja}, keyword = {Citrus unshiu Marc., toplinski predtretman, \v{c}uvanje, gvajakol peroksiadza, proteini, ukupni fenoli, opti\v{c}ka gusto\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Savi\'{c}, Zdravka}, year = {2009}, pages = {39}, keywords = {Citrus unshiu Marc., heat pretreatments, storage, guaiacol peroxidase, proteins, total phenols, optical density}, title = {Biochemical changes in heat treated fruits of mandarin unshiu (Citrus unshiu Marc.) during storage}, keyword = {Citrus unshiu Marc., heat pretreatments, storage, guaiacol peroxidase, proteins, total phenols, optical density}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font