Pregled bibliografske jedinice broj: 411583
Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja
Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 411583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biokemijske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tjekom čuvanja
(Biochemical changes in heat treated fruits of mandarin unshiu (Citrus unshiu Marc.) during storage)
Autori
Savić, Zdravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.04
Godina
2009
Stranica
39
Mentor
Martina Skendrović Babojelić
Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretman; čuvanje; gvajakol peroksiadza; proteini; ukupni fenoli; optička gustoća
(Citrus unshiu Marc.; heat pretreatments; storage; guaiacol peroxidase; proteins; total phenols; optical density)
Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana i načina čuvanja plodova na biokemijske promjene plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc., cv. Owari ). Plodovi su potapani u toplu vodu na temperaturi 48 oC i 52 oC (HWD 48, HWD 52), a uzorci koji nisu potapani činili su kontrolu. Plodovi su čuvani 8 tjedana na temperaturama +1 i +3 oC. Na početku čuvanja te nakon 4 i nakon 8 tjedana čuvanja utvrđivana je aktivnost gvajakol peroksidaze, koncentracija topljivih i membranskih proteina, količina ukupnih fenola, te optička gustoća (OD200). Aktivnost enzima gvajakol peroksidaze se povećavala sa vremenom čuvanja i ovisno o toplinskim predtretmanima, dok su se vrijednosti optičke gustoće (OD200) kao i koncentracija ukupnih fenola smanjila sa vremenom čuvanja. Toplinski predtretmni su imali značajan utjecaj na koncentraciju proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)