Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 411408

Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija


Jajaš, Martina
Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 411408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija
(The evaluation of dietary specialties in vegetarian diet with particular regards to calcium intake)

Autori
Jajaš, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.06

Godina
2009

Stranica
81

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
vegetarijanke; kalcij; dnevnik prehrane; FFQ (food frequency questionnaire) upitnik
(vegetarian diet; calcium; food diary; food frequency questionnaire (FFQ))

Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike i kakvoću vegetarijanske prehrane, s osobitim osvrtom na unos kalcija. U procjeni kakvoće prehrane korišten je 7-dnevni dnevnik prehrane i upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ). Za procjenu prehrambenog unosa kalcija koristio se FFQ, a za procjenu znanja o kalciju koristio se posebni upitnik. Istraživanjem je obuhvaćeno 50 ispitanica u dobi od 25 do 48 godina. Rezultati ispitivanja dnevnikom prehrane pokazali su da ispitanice imaju adekvatan unos masti, povišen unos proteina i ugljikohidrata te smanjen unos željeza, cinka i vitamina B12, a povišen unos folata, vitamina C i prehrambenih vlakana. S obzirom na BMI najveći broj ispitanica je adekvatnog stupnja uhranjenosti. Prosječan dnevni unos kalcija hranom je u skladu sa preporukama. Pri procjeni unosa kalcija niži unos utvrđen je primjenom FFQ u odnosu na dnevnik prehrane. Mlijeko i mliječni proizvodi su imali najveći doprinos u dnevnom unosu kalcija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jajaš, Martina
Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jajaš, M. (2009) 'Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaja\v{s}, Martina}, year = {2009}, pages = {81}, keywords = {vegetarijanke, kalcij, dnevnik prehrane, FFQ (food frequency questionnaire) upitnik}, title = {Procjena osobitosti prehrane u vegetarijanki s osobitim osvrtom na unos kalcija}, keyword = {vegetarijanke, kalcij, dnevnik prehrane, FFQ (food frequency questionnaire) upitnik}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaja\v{s}, Martina}, year = {2009}, pages = {81}, keywords = {vegetarian diet, calcium, food diary, food frequency questionnaire (FFQ)}, title = {The evaluation of dietary specialties in vegetarian diet with particular regards to calcium intake}, keyword = {vegetarian diet, calcium, food diary, food frequency questionnaire (FFQ)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font