Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 410606

Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek


Gajdoš Kljusurić, Jasenka; Budić-Leto, Irena; Kurtanjek, Želimir; Lovrić, Tomislav
Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek // XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 124-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 410606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek
(Regression Models Predictions Of Antioxidant Activity Of Dessert Wine Prošek)

Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Budić-Leto, Irena ; Kurtanjek, Želimir ; Lovrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009, 124-124

ISBN
978-953-6894-38-3

Skup
Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (21 ; 2009)

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19.04.2009. - 22.04.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; BR; Prošek
(antioxidant activity; DPPH; BR; Prošek)

Sažetak
Nagomilavanje slobodnih radikala može dovesti do narušava zdravlja kao i ubrzati starenje te organizam postaje podložniji nizu degenerativnih promjena. Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Praćenjem aktivnosti antioksidansa mogu se izdvojiti one namirnice i napitci koje su uspješniji u sprječavanju oksidacijskog stresa. Dosadašnja istraživanja isticala su vina kao jake antioksidanse, dok slatka, desertna autohtona vina nisu još dovoljno istražena [1]. Antioksidacijska aktivnost slatkog desertnog vina Prošek određena je korištenjem dviju metoda: DPPH, i Briggs-Rauscherovom (BR) reakcijom. Svaka metoda ima svoje specifičnosti, a posebno se može istaknuti DPPH metoda. DPPH-metodom prati se reakcija između stabilnog radikala 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazila (DPPH• ) i uzorka u kojem se mjeri antioksidacijska aktivnost. BR reakcija se temelji na inhibicijskom efektu vezanja slobodnih radikala i obustavi oscilacija reakcije dodatkom uzorka koji sadrži antioksidanse. Vrijeme prekida oscilacija se naziva vremenom inhibicije (IT – inhibition time) i ono je proporcionalno koncentraciji antioksidansa u uzorku. pH BR reakcije » ; ; 2, kao u želucu čovjeka, te se često koristi kako mjera kojom bi se pretpostavilo djelovanje antioksidanasa iz ispitivanih uzoraka u probavnom sustavu čovjeka [2]. U 22 uzorka koji su pratili promjene antioksidacijske aktivnosti od prosušenog grožđa do vina određivani su flavonoidi, neflavonoidi i ukupni fenoli. Za iste uzorke utvrđeno je vrijeme inhibicije primjenom Briggs-Rauscherove reakcije te redukcija DPPH• sa antioksidantom praćena je smanjenjem apsorbancije pri valnoj duljini od 515 nm. Predloženi su regresijski modeli koji povezuju antioksidacijske aktivnosti te masenu koncentraciju flavonoida, neflavonoida i ukupnih fenola. Linearni regresijski modeli predloženi su za vrijednosti antioksidacijskih aktivnosti vina dobivenih različitim metodama s koncentracijom ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida. Korelacije su izražene koeficijentom višestruke linearne korelacije, te koeficijentom parcijalne korelacije, a vrijednosti koeficijenata su se kretale od 0, 2 – 0, 85. Modeli omogućuju predviđanje antioksidacijske aktivnosti ukoliko su poznate samo neke karakteristike vina, te ujedno pokazuju jačinu korelacije sa ispitivanim parametrima. [1] Budić-Leto, I., Lovrić, T., Pezo, I., Gajdoš Kljusurić, J. Food Technol. Biotechnol. 43 (2005) 47 [2] Gajdos Kljusuric, J. Djakovic, S., Kruhak, I., Kovacevic Ganic, K., Komes, D., Kurtanjek, Z. Acta Alimentaria. 34 (2005) 483

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1252086-0589 - Matematičko modeliranje, optimiranje i upravljanje biotehnoloških procesa (Kurtanjek, Želimir, MZOS ) ( CroRIS)
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Gajdoš Kljusurić, Jasenka; Budić-Leto, Irena; Kurtanjek, Želimir; Lovrić, Tomislav
Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek // XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 124-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Gajdoš Kljusurić, J., Budić-Leto, I., Kurtanjek, Ž. & Lovrić, T. (2009) Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek. U: Pičuljan, K. & Smolec, S. (ur.)XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts.
@article{article, author = {Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka and Budi\'{c}-Leto, Irena and Kurtanjek, \v{Z}elimir and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {2009}, pages = {124-124}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, BR, Pro\v{s}ek}, isbn = {978-953-6894-38-3}, title = {Regresijski modeli predvi\djanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Pro\v{s}ek}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, BR, Pro\v{s}ek}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka and Budi\'{c}-Leto, Irena and Kurtanjek, \v{Z}elimir and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {2009}, pages = {124-124}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, BR, Pro\v{s}ek}, isbn = {978-953-6894-38-3}, title = {Regression Models Predictions Of Antioxidant Activity Of Dessert Wine Pro\v{s}ek}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, BR, Pro\v{s}ek}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font