Pregled bibliografske jedinice broj: 410606
Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek
Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek // XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 124-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 410606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regresijski modeli predviđanja antioksidacijske aktivnosti desertnog vina Prošek
(Regression Models Predictions Of Antioxidant Activity Of Dessert Wine Prošek)
Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Budić-Leto, Irena ; Kurtanjek, Želimir ; Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts
/ Pičuljan, Katarina ; Smolec, Sonja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009, 124-124
ISBN
978-953-6894-38-3
Skup
Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (21 ; 2009)
Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19.04.2009. - 22.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; BR; Prošek
(antioxidant activity; DPPH; BR; Prošek)
Sažetak
Nagomilavanje slobodnih radikala može dovesti do narušava zdravlja kao i ubrzati starenje te organizam postaje podložniji nizu degenerativnih promjena. Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Praćenjem aktivnosti antioksidansa mogu se izdvojiti one namirnice i napitci koje su uspješniji u sprječavanju oksidacijskog stresa. Dosadašnja istraživanja isticala su vina kao jake antioksidanse, dok slatka, desertna autohtona vina nisu još dovoljno istražena [1]. Antioksidacijska aktivnost slatkog desertnog vina Prošek određena je korištenjem dviju metoda: DPPH, i Briggs-Rauscherovom (BR) reakcijom. Svaka metoda ima svoje specifičnosti, a posebno se može istaknuti DPPH metoda. DPPH-metodom prati se reakcija između stabilnog radikala 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazila (DPPH• ) i uzorka u kojem se mjeri antioksidacijska aktivnost. BR reakcija se temelji na inhibicijskom efektu vezanja slobodnih radikala i obustavi oscilacija reakcije dodatkom uzorka koji sadrži antioksidanse. Vrijeme prekida oscilacija se naziva vremenom inhibicije (IT – inhibition time) i ono je proporcionalno koncentraciji antioksidansa u uzorku. pH BR reakcije » ; ; 2, kao u želucu čovjeka, te se često koristi kako mjera kojom bi se pretpostavilo djelovanje antioksidanasa iz ispitivanih uzoraka u probavnom sustavu čovjeka [2]. U 22 uzorka koji su pratili promjene antioksidacijske aktivnosti od prosušenog grožđa do vina određivani su flavonoidi, neflavonoidi i ukupni fenoli. Za iste uzorke utvrđeno je vrijeme inhibicije primjenom Briggs-Rauscherove reakcije te redukcija DPPH• sa antioksidantom praćena je smanjenjem apsorbancije pri valnoj duljini od 515 nm. Predloženi su regresijski modeli koji povezuju antioksidacijske aktivnosti te masenu koncentraciju flavonoida, neflavonoida i ukupnih fenola. Linearni regresijski modeli predloženi su za vrijednosti antioksidacijskih aktivnosti vina dobivenih različitim metodama s koncentracijom ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida. Korelacije su izražene koeficijentom višestruke linearne korelacije, te koeficijentom parcijalne korelacije, a vrijednosti koeficijenata su se kretale od 0, 2 – 0, 85. Modeli omogućuju predviđanje antioksidacijske aktivnosti ukoliko su poznate samo neke karakteristike vina, te ujedno pokazuju jačinu korelacije sa ispitivanim parametrima. [1] Budić-Leto, I., Lovrić, T., Pezo, I., Gajdoš Kljusurić, J. Food Technol. Biotechnol. 43 (2005) 47 [2] Gajdos Kljusuric, J. Djakovic, S., Kruhak, I., Kovacevic Ganic, K., Komes, D., Kurtanjek, Z. Acta Alimentaria. 34 (2005) 483
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252086-0589 - Matematičko modeliranje, optimiranje i upravljanje biotehnoloških procesa (Kurtanjek, Želimir, MZOS ) ( CroRIS)
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Lovrić
(autor)
Želimir Kurtanjek
(autor)
Irena Budić-Leto
(autor)
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)