Pregled bibliografske jedinice broj: 410510
Tehnologija skladištenja žitarica u silosima Virovitica d.o.o.
Tehnologija skladištenja žitarica u silosima Virovitica d.o.o., 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 410510 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija skladištenja žitarica u silosima Virovitica d.o.o.
(Cereals storage technology in the company Silosi Virovitica d.o.o.)
Autori
Jug, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
31.10
Godina
2008
Stranica
34
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Neposredni voditelj
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Ključne riječi
žitarice; skladištenje; silos; štetočina
(grains; storage; silage; vermin)
Sažetak
Tri osnovne namirnice su žitarice, povrće i voće. Žitarice bi trebale biti zastupljene preko 60% u našoj prehrani. Stoga je važnost žitarica u pripremanju hrane zaista nemjerljiva. Kod prikladnog čuvanja, žitarice mogu godinama bitiskladištene, a neće izgubiti svoju kvalitetu. Žitarica spremna za skladištenje mora biti suha, jer je vlažna žitarica pogodna za razvoj plijesni te raznih insekata što smanjuje kakvoću. Žitarice se skladište u silose. Ukoliko je vlažnost zrna veća od 14%, idu na sušenje usušaru, zatim se spremaju u ćelije, gdje se i dalje provjerava temperatura zrna i pojava štetočina. Kvaliteta brašna ovisi o kvaliteti čuvanja žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Žaneta Ugarčić-Hardi
(mentor)