Pregled bibliografske jedinice broj: 410233
Antagonizam Bifidobacterium longum tijekom fermentacije tri vrste mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica
Antagonizam Bifidobacterium longum tijekom fermentacije tri vrste mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 410233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antagonizam Bifidobacterium longum tijekom fermentacije tri vrste mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica
(Antagonistic action of three sort of milk fermented with Bifidobacterium longum and addition of honey on the Yersinia enterocolitica growth)
Autori
Bertović, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.06
Godina
2009
Stranica
38
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Bifidobacterium longum; med; Yersinia enterocolitica; inhibicija
(cows milk; goats milk; soya milk; Bifidobacterium longum; honey; Yersinia enterocolitica; inhibition)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium longum. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mliječne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, a med je dodavan u udjelima od 3%, 5% i 10%. Fermentacija se provodila na 37 º C, a sva mjerenja su se provodila 0 (nulti), te nakon 5, 10, 15, 20, 25 sati. Praćena je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti, te promjena broja probiotičkih bakterija. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri čemu je utjecaj bagremovog meda bio izražajniji od kestenovog meda. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom bagremovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom bagremovog meda, a pri tome je inhibicijski učinak jače bio izražen kod udjela meda od 10%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek