Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 410223

Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum


Franić, Darija
Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 410223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum
(The inhibition of the growth of bacterium Listeria monocytogenes during the milk fermentation with addition of honey by Bifidobacterium longum)

Autori
Franić, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
10.06

Godina
2009

Stranica
34

Mentor
Slačanac, Vedran

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-46; fermentirano kozje; kravlje i sojino mlijeko; bagremov i kestenov med; inhibicijski učinak; Listeria monocytoge
(cows milk; goats milk; soya milk; Bifidobacterium longum Bb-46; accacia honey; chestnut honey; Listeria monocytogenes; inhibition)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj dodatka meda na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46. Također, ispitivan je utjecaj medom zaslađenog fermentiranog mlijeka na inhibicijsko djelovanje rasta bakterije Listeria monocytogenes. Mlijeku su dodavane dvije vrste meda: tamna vrsta kestenovog meda i svijetla vrsta bagremovog meda. Osnovna pretpostavka u radu bila je da dodatak meda može utjecati na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka, te na brzinu rasta Bifidobacterium longum Bb-46 u mlijeku. Pretpostavljen je i jači inhibicijski učinak fermentiranog mlijeka na rast Listeria monocytogenes uzrokovan dodatkom meda mlijeku prije fermentacije. Rezultati ispitivanja pokazali su da obje vrste meda poboljšavaju rast i aktivnost Bifidobacterium longum Bb-46, u svim vrstama mlijeka tijekom fermentacije. Istovremeno, u kozjem mlijeku je tijekom cijelog perioda fermentacije zabilježena viša kiselost i veći broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 nego u kravljem mlijeku. Testovi inhibicije rasta bakterije Listeria monocytogenes pokazali su da su veličine zona inhibicije ovisile o svim ispitivanim činiocima: vrsti mlijeka, vrsti dodanog meda, kao i o udjelu dodanog meda mlijeku prije fermentacije. Uzorci fermentiranog mlijeka s dodatkom kestenovog meda jače su inhibirali rast bakterije Listeria monocytogenes nego uzorci s dodatkom bagremovog meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Franić, Darija
Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Franić, D. (2009) 'Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Frani\'{c}, Darija}, year = {2009}, pages = {34}, keywords = {Bifidobacterium longum Bb-46, fermentirano kozje, kravlje i sojino mlijeko, bagremov i kestenov med, inhibicijski u\v{c}inak, Listeria monocytoge}, title = {Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomo\'{c}u Bifidobacterium longum}, keyword = {Bifidobacterium longum Bb-46, fermentirano kozje, kravlje i sojino mlijeko, bagremov i kestenov med, inhibicijski u\v{c}inak, Listeria monocytoge}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Frani\'{c}, Darija}, year = {2009}, pages = {34}, keywords = {cows milk, goats milk, soya milk, Bifidobacterium longum Bb-46, accacia honey, chestnut honey, Listeria monocytogenes, inhibition}, title = {The inhibition of the growth of bacterium Listeria monocytogenes during the milk fermentation with addition of honey by Bifidobacterium longum}, keyword = {cows milk, goats milk, soya milk, Bifidobacterium longum Bb-46, accacia honey, chestnut honey, Listeria monocytogenes, inhibition}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font