Pregled bibliografske jedinice broj: 410223
Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum
Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 410223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum
(The inhibition of the growth of bacterium Listeria monocytogenes during the milk fermentation with addition of honey by Bifidobacterium longum)
Autori
Franić, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.06
Godina
2009
Stranica
34
Mentor
Slačanac, Vedran
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-46; fermentirano kozje; kravlje i sojino mlijeko; bagremov i kestenov med; inhibicijski učinak; Listeria monocytoge
(cows milk; goats milk; soya milk; Bifidobacterium longum Bb-46; accacia honey; chestnut honey; Listeria monocytogenes; inhibition)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj dodatka meda na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46. Također, ispitivan je utjecaj medom zaslađenog fermentiranog mlijeka na inhibicijsko djelovanje rasta bakterije Listeria monocytogenes. Mlijeku su dodavane dvije vrste meda: tamna vrsta kestenovog meda i svijetla vrsta bagremovog meda. Osnovna pretpostavka u radu bila je da dodatak meda može utjecati na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka, te na brzinu rasta Bifidobacterium longum Bb-46 u mlijeku. Pretpostavljen je i jači inhibicijski učinak fermentiranog mlijeka na rast Listeria monocytogenes uzrokovan dodatkom meda mlijeku prije fermentacije. Rezultati ispitivanja pokazali su da obje vrste meda poboljšavaju rast i aktivnost Bifidobacterium longum Bb-46, u svim vrstama mlijeka tijekom fermentacije. Istovremeno, u kozjem mlijeku je tijekom cijelog perioda fermentacije zabilježena viša kiselost i veći broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 nego u kravljem mlijeku. Testovi inhibicije rasta bakterije Listeria monocytogenes pokazali su da su veličine zona inhibicije ovisile o svim ispitivanim činiocima: vrsti mlijeka, vrsti dodanog meda, kao i o udjelu dodanog meda mlijeku prije fermentacije. Uzorci fermentiranog mlijeka s dodatkom kestenovog meda jače su inhibirali rast bakterije Listeria monocytogenes nego uzorci s dodatkom bagremovog meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek