Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409755

Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije


Jelušić, Ivana; Tolušić, Zdravko; TOlušić, Marija
Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije // Poljoprivreda, zanstveno-stručni časopis, 14 (2008), 2; 68-70 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 409755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije
(Consumers preferences in smoke-dried meat products of Osijek-baranja county)

Autori
Jelušić, Ivana ; Tolušić, Zdravko ; TOlušić, Marija

Izvornik
Poljoprivreda, zanstveno-stručni časopis (1330-7142) 14 (2008), 2; 68-70

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
Osječko-baranjska županija ; suhomesnati proizvodi ; potrošači ; tržište
(Osijek-Baranya County ; smoke-dried meats ; consumers ; market)

Sažetak
Jedinstven okus suhomesnatih proizvoda, kvaliteta i posebna aroma koja ih obilježava samo su neka od svojstava koja privlače velik broj ljudi različite kupovne moći. Za potrebe istraživanja provedena je anketa na području Osječko– baranjske županije o preferencijama potrošača suhomesnatih proizvoda. Unatoč visokim cijenama suhomesnatih proizvoda, čak 95% od ukupnoga broja ispitanika konzumira suhomesnate proizvode. Najviše njih (50) odlučuje se isključivo na kupovinu tih proizvoda u specijaliziranim trgovinama, dok 35% njih proizvode sami i kupuju iste, a svega 15% konzumira proizvode samo iz kućne radinosti. Podaci govore kako velik broj ljudi konzumira sve suhomesnate proizvode isključivo kupnjom u različitim trgovinama (50%), gdje najviše pozornosti jednako pridaju cijeni i kvaliteti kupljenoga proizvoda (75%). Potrošačima je, također, vrlo bitna i marka proizvoda, tj. proizvođač (68%), uz pravovaljanu deklaraciju i obavezni pregled nadležne inspekcije. 62% osoba iskazalo je povjerenje u higijensko – toksikološku ispravnost suhomesnatih proizvoda. Ispitanici najrađe konzumiraju sve suhomesnate proizvode (40%), najviše ih potom konzumira kobasicu (22%), šunku (20%), kulen (10%), slaninu (5%) te čvarke (3%). Podaci nam govore kako velik broj ljudi ne pozna dovoljno ponudu na tržištu i/ili nisu upoznati s razlikom između industrijskih i pravih domaćih proizvoda

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0000000-3582 - Tržišni i ekonomski aspekti animalnih proizvoda poboljšane kakvoće (Tolušić, Zdravko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zdravko Tolušić (autor)

Avatar Url Marija Tolušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelušić, Ivana; Tolušić, Zdravko; TOlušić, Marija
Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije // Poljoprivreda, zanstveno-stručni časopis, 14 (2008), 2; 68-70 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Jelušić, I., Tolušić, Z. & TOlušić, M. (2008) Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije. Poljoprivreda, zanstveno-stručni časopis, 14 (2), 68-70.
@article{article, author = {Jelu\v{s}i\'{c}, Ivana and Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and TOlu\v{s}i\'{c}, Marija}, year = {2008}, pages = {68-70}, keywords = {Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija, suhomesnati proizvodi, potro\v{s}a\v{c}i, tr\v{z}i\v{s}te}, journal = {Poljoprivreda, zanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis}, volume = {14}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Preferencije potro\v{s}a\v{c}a suhomesnatih proizvoda na podru\v{c}ju Osje\v{c}ko-baranjske \v{z}upanije}, keyword = {Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija, suhomesnati proizvodi, potro\v{s}a\v{c}i, tr\v{z}i\v{s}te} }
@article{article, author = {Jelu\v{s}i\'{c}, Ivana and Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and TOlu\v{s}i\'{c}, Marija}, year = {2008}, pages = {68-70}, keywords = {Osijek-Baranya County, smoke-dried meats, consumers, market}, journal = {Poljoprivreda, zanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis}, volume = {14}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Consumers preferences in smoke-dried meat products of Osijek-baranja county}, keyword = {Osijek-Baranya County, smoke-dried meats, consumers, market} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB international
  • SCOPUS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font