Pregled bibliografske jedinice broj: 409755
Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije
Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije // Poljoprivreda, zanstveno-stručni časopis, 14 (2008), 2; 68-70 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 409755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na
području Osječko-baranjske županije
(Consumers preferences in smoke-dried meat products
of Osijek-baranja county)
Autori
Jelušić, Ivana ; Tolušić, Zdravko ; TOlušić, Marija
Izvornik
Poljoprivreda, zanstveno-stručni časopis (1330-7142) 14
(2008), 2;
68-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
Osječko-baranjska županija ; suhomesnati proizvodi ; potrošači ; tržište
(Osijek-Baranya County ; smoke-dried meats ; consumers ; market)
Sažetak
Jedinstven okus suhomesnatih proizvoda, kvaliteta i posebna aroma koja ih obilježava samo su neka od svojstava koja privlače velik broj ljudi različite kupovne moći. Za potrebe istraživanja provedena je anketa na području Osječko– baranjske županije o preferencijama potrošača suhomesnatih proizvoda. Unatoč visokim cijenama suhomesnatih proizvoda, čak 95% od ukupnoga broja ispitanika konzumira suhomesnate proizvode. Najviše njih (50) odlučuje se isključivo na kupovinu tih proizvoda u specijaliziranim trgovinama, dok 35% njih proizvode sami i kupuju iste, a svega 15% konzumira proizvode samo iz kućne radinosti. Podaci govore kako velik broj ljudi konzumira sve suhomesnate proizvode isključivo kupnjom u različitim trgovinama (50%), gdje najviše pozornosti jednako pridaju cijeni i kvaliteti kupljenoga proizvoda (75%). Potrošačima je, također, vrlo bitna i marka proizvoda, tj. proizvođač (68%), uz pravovaljanu deklaraciju i obavezni pregled nadležne inspekcije. 62% osoba iskazalo je povjerenje u higijensko – toksikološku ispravnost suhomesnatih proizvoda. Ispitanici najrađe konzumiraju sve suhomesnate proizvode (40%), najviše ih potom konzumira kobasicu (22%), šunku (20%), kulen (10%), slaninu (5%) te čvarke (3%). Podaci nam govore kako velik broj ljudi ne pozna dovoljno ponudu na tržištu i/ili nisu upoznati s razlikom između industrijskih i pravih domaćih proizvoda
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0000000-3582 - Tržišni i ekonomski aspekti animalnih proizvoda poboljšane kakvoće (Tolušić, Zdravko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB international
- SCOPUS