Pregled bibliografske jedinice broj: 409657
Utjecaj zračnog toplinskog tretmana na kakvoću plodova nektarine i smanjenje truleži tijekom skladištenja
Utjecaj zračnog toplinskog tretmana na kakvoću plodova nektarine i smanjenje truleži tijekom skladištenja // Glasilo biljne zaštite, 9 (2009), 6; 410-417 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 409657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zračnog toplinskog tretmana na kakvoću plodova nektarine i smanjenje truleži tijekom skladištenja
(The effect of hot air treatment on quality and decay of nectarine fruits during storage)
Autori
Fruk, Goran ; Jemrić, Tomislav ; Sever, Zdravka ; Škutin Matijaš, Helena ; Cvjetković, Bogdan
Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 9
(2009), 6;
410-417
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
nektarina; Monilia spp.; Rhizopus stolonifer; kakvoća; trulež
(nectarine; Monilia spp.; Rhizopus stolonifer; fruit quality; decay)
Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45 °C kraj koštice – HAT 45/24 °C) na kakvoću plodova i smanjenje ozljeda od niskih temperatura (ONT) te smanjeno propadanje plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Fantasia) nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0 °C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima ONT-a i trulih plodova te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, ukupne kiseline, topljiva suha tvar, pH, EC). Između tretmana i kontrole nije bilo razlike u pojavi ONT-a. Između toplinskog tretmana i kontrole gotovo da nije bilo razlike u kakvoći plodova. Međutim, nakon 2 tjedna plodovi podvrgnuti tretmanu HAT 45/24 °C imali su manji gubitak na težini (kalo) na polici i manje ukupnih kiselina. Nakon 4 tjedna veći kalo tijekom čuvanja i ukupni kalo imali su plodovi tretmana HAT 45/24 °C. Toplinski tretman nije značajno utjecao na kakvoću plodova, ali ni na smanjenje truleži. Stoga se može zaključiti da ovaj tretman ne nalazi svoje mjesto u smanjenu truleži plodova tijekom čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts