Pregled bibliografske jedinice broj: 409313
Proizvodnja škrobnih sirupa
Proizvodnja škrobnih sirupa, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 409313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja škrobnih sirupa
(Starch syrups production)
Autori
Gubijan, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.11
Godina
2008
Stranica
16
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
škrob; enzimi; hidroliza; izomerizacija
(Starch; Enzymes; Hydrolysis; Isomerisation)
Sažetak
Škrob je jedan od osnovnih oblika ugljikohidrata sadržanih u prehrani (ostali pripadaju šećerima). Hrana bogata škrobom potječe iz biljnih izvora kao što su krumpir i žitarice. Posebno je značajna primjena škroba i proizvoda na bazi škroba u prehrambenoj industriji, gdje se koriste u svrhu postizanja određenih svojstava proizvoda , kao npr. ugušćivanja, stabilizacije, vezivanja arome, kao zamjena za masti pri proizvodnji niskokalorične hrane i sl. U prehrambenoj industriji od velikog značenja su hidrolizati na bazi škroba kao i proizvodi dobiveni od njih koji su u mnogim slučajevima postali nezamjenjivi u proizvodnji kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Za proizvodnju hidrolizata koji se koriste u prehrambenoj industriji danas se koriste različiti enzimi, pojedinačno ili u kombinacijama, ovisno o proizvodu koji se želi dobiti. Primjenom enzima u proizvodnji škrobnih hidrolizata postignuti su broji pozitivni efekti u odnosu na korištenje kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)