Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409313

Proizvodnja škrobnih sirupa


Gubijan, Marina
Proizvodnja škrobnih sirupa, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 409313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja škrobnih sirupa
(Starch syrups production)

Autori
Gubijan, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.11

Godina
2008

Stranica
16

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
škrob; enzimi; hidroliza; izomerizacija
(Starch; Enzymes; Hydrolysis; Isomerisation)

Sažetak
Škrob je jedan od osnovnih oblika ugljikohidrata sadržanih u prehrani (ostali pripadaju šećerima). Hrana bogata škrobom potječe iz biljnih izvora kao što su krumpir i žitarice. Posebno je značajna primjena škroba i proizvoda na bazi škroba u prehrambenoj industriji, gdje se koriste u svrhu postizanja određenih svojstava proizvoda , kao npr. ugušćivanja, stabilizacije, vezivanja arome, kao zamjena za masti pri proizvodnji niskokalorične hrane i sl. U prehrambenoj industriji od velikog značenja su hidrolizati na bazi škroba kao i proizvodi dobiveni od njih koji su u mnogim slučajevima postali nezamjenjivi u proizvodnji kvalitetnih prehrambenih proizvoda. Za proizvodnju hidrolizata koji se koriste u prehrambenoj industriji danas se koriste različiti enzimi, pojedinačno ili u kombinacijama, ovisno o proizvodu koji se želi dobiti. Primjenom enzima u proizvodnji škrobnih hidrolizata postignuti su broji pozitivni efekti u odnosu na korištenje kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gubijan, Marina
Proizvodnja škrobnih sirupa, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Gubijan, M. (2008) 'Proizvodnja škrobnih sirupa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gubijan, Marina}, year = {2008}, pages = {16}, keywords = {\v{s}krob, enzimi, hidroliza, izomerizacija}, title = {Proizvodnja \v{s}krobnih sirupa}, keyword = {\v{s}krob, enzimi, hidroliza, izomerizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gubijan, Marina}, year = {2008}, pages = {16}, keywords = {Starch, Enzymes, Hydrolysis, Isomerisation}, title = {Starch syrups production}, keyword = {Starch, Enzymes, Hydrolysis, Isomerisation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font