Pregled bibliografske jedinice broj: 409305
Proizvodnja žutog šećera
Proizvodnja žutog šećera, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 409305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja žutog šećera
(Brown sugar production)
Autori
Juričak, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.10
Godina
2008
Stranica
20
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
Šećer; šećerna trska; žuti šećer
(Sugar; sugar cane; sugar blanc)
Sažetak
Šećer je jedan od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane. Svaki stanovnik Europe konzumira između 80 i 100 grama šećera na dan, odnosno 29 do 36, 5 kilograma godišnje. Šećer se danas proizvodi u oko 100 zemalja širom svijeta, od čega se oko 76% proizvedenog šećera odnosi na šećer iz šećerne trske. Proizvodnja šećera iz šećerne trske je kontinuirani proces koji se sastoji od nekoliko faza: prijem i skladištenje sirovog šećera, procesa difuzije saharoze iz sirovog šećera, čišćenje difuznog soka, kristalizacija saharoze i dorada kristalnog šećera. U Hrvatsku se ne uzgaja šećerna trska, međutim uvozi se poluprerađeni žuti (sirovi) šećer iz šećerne trske koji ide na daljnju preradu do gotovog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)