Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409291

Reološka svojstva čokolade


Ister, Ana-Marija
Reološka svojstva čokolade, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 409291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva čokolade
(Rheological properties of chocolate)

Autori
Ister, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.10

Godina
2008

Stranica
17

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
čokolada; reološka svojstva
(Chocolate; rheological properties)

Sažetak
Čokolada predstavlja složeni sustav sastavljen od čestica krutih tvari (kakao dijelova, šećera i mliječne masti) disperziranih u masnoj fazi koja se sastoji od kakao maslaca i mliječne masti. Kemijski sastav čokolade izuzetno je vrijedan. Čokolada sadrži stearinsku kiselinu koja se u jetri pretvara u oleinsku, a koju u prirodi nalazimo u maslinovom ulju pa je iz tog razloga čokolada lako probavljiva. Također sadrži i magnezij koji usklađuje procese u mozgu i određuje čvrstoću kostiju. Uz magnezij sadrži i fiziološki aktivne tvari poput teobromina i kofeina koji nadražuju centralni nervni sustav i pojačava srčanu aktivnost. Reologija je znanost koja se bavi tečenjem i deformacijom krutih i tekućih materijala. U ovom radu je opisan proces proizvodnje čokolade i reološka svojstva čokolade. Prema reološkim svojstvima čokolada je nenewtonska pseudoplastična tekućina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ister, Ana-Marija
Reološka svojstva čokolade, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ister, A. (2008) 'Reološka svojstva čokolade', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ister, Ana-Marija}, year = {2008}, pages = {17}, keywords = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva \v{c}okolade}, keyword = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ister, Ana-Marija}, year = {2008}, pages = {17}, keywords = {Chocolate, rheological properties}, title = {Rheological properties of chocolate}, keyword = {Chocolate, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font