Pregled bibliografske jedinice broj: 409263
Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži
Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 409263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži
(Preparation of acetylated starches from different rye varieties)
Autori
Ljubas, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.10
Godina
2008
Stranica
31
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
škrob raži ; acetiliranje ; termofizikalna svojstva ; reologija
(rye starch ; acetylation ; thermophysical properties ; rheology)
Sažetak
Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Ciljevi ovoga ovoga rada bio je prirediti modifikate škroba raži acetiliranjem te istražiti svojstva želatinizacije, retrogradacije i viskoznosti izoliranih i modificiranih škrobova. Rezultati istraživanja su pokazali da acetilranje ima znakovit utjecaj na ispitivana svojstva škroba raži. Za primjenu ispitivanih škrobova u prehrambenoj industriji posebno je značajno sniženje temperature želatinizacije modificiranih škrobova te manja tendencija retrogradacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)