Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409263

Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži


Ljubas, Igor
Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 409263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži
(Preparation of acetylated starches from different rye varieties)

Autori
Ljubas, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.10

Godina
2008

Stranica
31

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
škrob raži ; acetiliranje ; termofizikalna svojstva ; reologija
(rye starch ; acetylation ; thermophysical properties ; rheology)

Sažetak
Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Ciljevi ovoga ovoga rada bio je prirediti modifikate škroba raži acetiliranjem te istražiti svojstva želatinizacije, retrogradacije i viskoznosti izoliranih i modificiranih škrobova. Rezultati istraživanja su pokazali da acetilranje ima znakovit utjecaj na ispitivana svojstva škroba raži. Za primjenu ispitivanih škrobova u prehrambenoj industriji posebno je značajno sniženje temperature želatinizacije modificiranih škrobova te manja tendencija retrogradacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ljubas, Igor
Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ljubas, I. (2008) 'Priprava acetiliranih škrobova izoliranih iz različitih sorti raži', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubas, Igor}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {\v{s}krob ra\v{z}i, acetiliranje, termofizikalna svojstva, reologija}, title = {Priprava acetiliranih \v{s}krobova izoliranih iz razli\v{c}itih sorti ra\v{z}i}, keyword = {\v{s}krob ra\v{z}i, acetiliranje, termofizikalna svojstva, reologija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljubas, Igor}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {rye starch, acetylation, thermophysical properties, rheology}, title = {Preparation of acetylated starches from different rye varieties}, keyword = {rye starch, acetylation, thermophysical properties, rheology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font