Pregled bibliografske jedinice broj: 409251
Proizvodnja ekstrudiranih snack proizvoda
Proizvodnja ekstrudiranih snack proizvoda, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 409251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja ekstrudiranih snack proizvoda
(Production of extruded snack products)
Autori
Jakšić, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.10
Godina
2008
Stranica
19
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
Snack proizvodi; flips proizvodi; prehrambeni proizvodi; kukuruzni griz; ekstruzija
(Snack products; flips products; food products; corn grits; extrusion)
Sažetak
Snack proizvodi su suhi, voluminozni, hrskavi prehrambeni proizvodi. Postoje različite vrste snack proizvoda kao što su čips proizvodi, flips proizvodi, ekspandirana žita, osušeno voće i sjemenke... Flips proizvodi su potpuno ekspandirani, suhi i hrskavi proizvodi različitih oblika i senzorskih svojstava. Osnovna sirovina u proizvodnnji flipsa je kukuruzni griz dobiven iz kukuruza bez klica. Osim kukuruznog griza, za proizvodnju flipsa se mogu koristiti i druge sirovine kao što su krumpirove granule, lomljena riža, bezmasna soja... Flips, koji se dobije rezanjem ekspandirane mase oblika užeta, ima valjkast oblik sa slabije ili jače savijenim krajevima. Boja i izgled površine flipsa se ne razlikuje od boje i izgleda njegovih centralnih dijelova. Proizvodnja flips proizvoda odvija se u ekstruderima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)