Pregled bibliografske jedinice broj: 409230
Određivanje probavljivosti nativnih škrobova kukuruza, voštanog kukuruza i tapioke
Određivanje probavljivosti nativnih škrobova kukuruza, voštanog kukuruza i tapioke, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 409230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje probavljivosti nativnih škrobova kukuruza, voštanog kukuruza i tapioke
(Digestibility determination of native corn, waxy corn and tapioca starches)
Autori
Klenkar, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.10
Godina
2008
Stranica
26
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
Rezistentni škrob ; funkcionalna svojstva ; primjena RS
(Resistant starch ; functional properties ; RS application)
Sažetak
Rezistentni škrob je frakcija škroba otporna na probavu u ljudskom organizmu. Dijeli se na četiri podgrupe: RS1, RS2, RS3 i RS4. Na njegovu formaciju utječu različiti faktori, kao što su svojstva škroba, interakcija škroba sa ostalim sastojcima hrane, te uvjeti čuvanja i procesiranja. Zbog svojstava sličnih vlaknima, rezistentni škrob ima važna funkcionalna svojstva u organizmu. Cilj ovog rada bio je odrediti probavljivost škrobova kukuruza, voštanog kukuruza i tapioke primjenom enzimske metode AOAC 2002.02.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek