Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409225

Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda


Baković, Ivanka
Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 409225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda
(Observation of syneresis degree during storage of fermented milk produkts)

Autori
Baković, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.05

Godina
2009

Stranica
30

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
kakvoća gruša; tekstura; snereza; acidofilno mlijeko; čuvanje
(curd quality; texture; syneresis; acidophilus milk; storage)

Sažetak
U radu je praćen utjecaj udjela mliječne masti i dodatka obranog mlijeka u prahu u udjelima od 1, 2 i 3%, na stabilnost teksture kravljeg i kozjeg acidofilnog mlijeka. Stabilnost i kakvoća teksture gruša praćena je tijekom 10 dana čuvanja u hladnjaku. Ukupna kakvoća gruša utvrđena je preko: kompaktnosti teksture – pomoću koeficijenta permeabilnosti, čvrstoće teksture – pomoću koeficijenta konzistencije, te stabilnosti teksture – pomoću stupnja sinereze. Rezultati istraživanja pokazali su, da se dodatkom većeg udjela obranog mlijeka u prahu poboljšava tekstura svih uzoraka, te da uzorci s višim udjelima mliječne masti imaju bolju teksturu, u odnosu na uzorke s nižim udjelima mliječne masti. Acidofilno mlijeko proizvedeno od kozjeg mlijeka pokazalo je veću ukupnu kakvoću gruša, od acidofilnog mlijeka proizvedenog od kravljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Baković, Ivanka
Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Baković, I. (2009) 'Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakovi\'{c}, Ivanka}, year = {2009}, pages = {30}, keywords = {kakvo\'{c}a gru\v{s}a, tekstura, snereza, acidofilno mlijeko, \v{c}uvanje}, title = {Pra\'{c}enje stupnja sinereze tijekom \v{c}uvanja fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {kakvo\'{c}a gru\v{s}a, tekstura, snereza, acidofilno mlijeko, \v{c}uvanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakovi\'{c}, Ivanka}, year = {2009}, pages = {30}, keywords = {curd quality, texture, syneresis, acidophilus milk, storage}, title = {Observation of syneresis degree during storage of fermented milk produkts}, keyword = {curd quality, texture, syneresis, acidophilus milk, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font