Pregled bibliografske jedinice broj: 409225
Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda
Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 409225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda
(Observation of syneresis degree during storage of fermented milk produkts)
Autori
Baković, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.05
Godina
2009
Stranica
30
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kakvoća gruša; tekstura; snereza; acidofilno mlijeko; čuvanje
(curd quality; texture; syneresis; acidophilus milk; storage)
Sažetak
U radu je praćen utjecaj udjela mliječne masti i dodatka obranog mlijeka u prahu u udjelima od 1, 2 i 3%, na stabilnost teksture kravljeg i kozjeg acidofilnog mlijeka. Stabilnost i kakvoća teksture gruša praćena je tijekom 10 dana čuvanja u hladnjaku. Ukupna kakvoća gruša utvrđena je preko: kompaktnosti teksture – pomoću koeficijenta permeabilnosti, čvrstoće teksture – pomoću koeficijenta konzistencije, te stabilnosti teksture – pomoću stupnja sinereze. Rezultati istraživanja pokazali su, da se dodatkom većeg udjela obranog mlijeka u prahu poboljšava tekstura svih uzoraka, te da uzorci s višim udjelima mliječne masti imaju bolju teksturu, u odnosu na uzorke s nižim udjelima mliječne masti. Acidofilno mlijeko proizvedeno od kozjeg mlijeka pokazalo je veću ukupnu kakvoću gruša, od acidofilnog mlijeka proizvedenog od kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek