Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409205

Antagonizam Lactobacillus casei tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica


Heček, Martina
Antagonizam Lactobacillus casei tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 409205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antagonizam Lactobacillus casei tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica
(The antagonism of Lactobacillus casei during the fermentation of the milk with added honey on bacterium Yersinia enterocolitica)

Autori
Heček, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.11

Godina
2008

Stranica
39

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Lactobacillus casei Lc-01; med; Yersinia enterocolitica; inhibicija
(cows milk; goats milk; soya milk; Lactobacillus casei Lc-01; honey; Yersinia enterocolitica; inhibition)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Lc-01 Lactobacillus casei. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mliječne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, bez šećera i soli, a med je dodavan u udjelima od 5 i 10%. Fermentacija se provodila na 37 º C, a sva mjerenja su se provodila 0 (nulti), te nakon 5, 10, 15, 20, 25 sati. Određivana je promjena aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti kao i promjena broja probiotičkih bakterija. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri čemu je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom bagremovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom kestenovog meda, a pri tome je inhibicijski učinak jače bio izražen kod udjela meda od 10%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Heček, Martina
Antagonizam Lactobacillus casei tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Heček, M. (2008) 'Antagonizam Lactobacillus casei tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {He\v{c}ek, Martina}, year = {2008}, pages = {39}, keywords = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, Lactobacillus casei Lc-01, med, Yersinia enterocolitica, inhibicija}, title = {Antagonizam Lactobacillus casei tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda na bakteriju Yersinia enterocolitica}, keyword = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, Lactobacillus casei Lc-01, med, Yersinia enterocolitica, inhibicija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {He\v{c}ek, Martina}, year = {2008}, pages = {39}, keywords = {cows milk, goats milk, soya milk, Lactobacillus casei Lc-01, honey, Yersinia enterocolitica, inhibition}, title = {The antagonism of Lactobacillus casei during the fermentation of the milk with added honey on bacterium Yersinia enterocolitica}, keyword = {cows milk, goats milk, soya milk, Lactobacillus casei Lc-01, honey, Yersinia enterocolitica, inhibition}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font