Pregled bibliografske jedinice broj: 408983
Utjecaj konzistencije hrane i veličine zalogaja na žvačne kretnje
Utjecaj konzistencije hrane i veličine zalogaja na žvačne kretnje // Acta Stomatologica Croatica / Brkić, Hrvoje (ur.).
Zagreb: Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 368-368 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 408983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzistencije hrane i veličine zalogaja na žvačne kretnje
(Influence of food consistency and bolus dimension on mastication)
Autori
Keros, Jadranka ; Savić Pavičin, Ivana ; Badel, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Acta Stomatologica Croatica
/ Brkić, Hrvoje - Zagreb : Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 368-368
Skup
4th International Congress of the Croatian Dental Society
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.11.2008. - 15.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Žvačne kretnje ; Tvrdoća (konzistencija) hrane ; Stereo-foto-grametrija
(Masticatory motions ; Food consistency ; Stereo-foto-grametry)
Sažetak
Žvačne kretnje ovise o mnogo čimbenika, a način žvakanja je individualan. Svrha istraživanja bila je utvrditi opseg žvačnih kretnji s obzirom na konzistenciju hrane i veličinu zalogaja. Istraživanje je obavljeno na 30 ispitanika u dobi od 25 do 40 godina i imali su potpuno ili posve sanirano zubalo. Svi su pet minuta žvakali tri vrste hrane različite tvrdoće, a imali su i dvije veličine zalogaja. Snimanje je obavljeno stereo- foto-grametrijskim postupkom koje omogućuje definiranje prostornih koordinata određenim markerima na čeljusti ispitanika. Tri reflektirajuća markera bila su postavljena na korijen nosa (philtrum nasi), vrh brade (gnation) te na trup donje čeljusti ispod prvog kutnjaka, a njihova je putanja od početnog položaja tijekom žvakanja do povratka u položaj maksimalne interkuspidacije, promatrana u odnosu prema osi X, Y i Z. Dobiveni rezultati pokazali su da različite vrste hrane, s obzirom na tvrdoću i zalogaj različite veličine, utječu na opseg kretnji donje čeljusti. On je najveći dok se žvače tvrda hrana, a i veličina zalogaja povećava opseg žvačnih kretnji. Tvrdoća hrane i veličina zalogaja znatno utječu na opseg žvačnih kretnji donje čeljusti. Postoji pozitivna korelacija između opsega žvačnih kretnji i tvrdoće hrane te opsega žvačnih kretnji i veličine zalogaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Dentalna medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
065-0650445-0441 - Istraživanje koštanog tkiva stomatognatskog sustava (Keros, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Stomatološki fakultet, Zagreb