Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408912

Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline


Ravlić, Marija
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 408912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline
(The influence of temperature and pH value on seed germination and seedling length of white clover cultivars)

Autori
Ravlić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.09

Godina
2008

Stranica
30

Mentor
Bukvić, Gordana

Neposredni voditelj
Bukvić, Gordana

Ključne riječi
bijela djetelina ; temperatura ; pH ; klijavost
(white clover ; temperature ; pH ; germination)

Sažetak
Istraživanja su provedena u klima komori na dvije temperature (10 i 20°C), četiri razine pH vodene otopine (4, 5, 6 i 7) sa sjemenom tri kultivara bijele djeteline iste strosti i različitog podrijetla (Regal, Jura i Rivendel). Ispitivan je utjecaj temperature i pH vrijednosti na energiju klijanja, klijavost i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline. Dobiven je značajan utjecaj (p=0, 01) svih tretmana na svojstva sjemena i klijanaca. Sva ispitivana svojstva imala su veću vrijednost na višoj temperaturi. Prosječna vrijednost ispitivanih svojstva bila je najveća na pH 5. Kultivar Regal imao je najmanje vrijednosti za sva svojstva. Jura i Rivendel nisu se razlikovali u energiji klijanja i klijavosti, ali je Rivendel imao duže klijance. Reakcija kultivara s obzirom na pH vrijednost imala je isti trened na nižoj temperaturi za sva svojstva. Na višoj temperaturi kultivari su različito reagirali na pH s obzirom na energiju klijanja i klijavost, a podjednako prema dužini klijanaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Bukvić, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Ravlić (autor)

Avatar Url Gordana Bukvić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Ravlić, Marija
Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
Ravlić, M. (2008) 'Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i dužinu klijanaca kultivara bijele djeteline', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ravli\'{c}, Marija}, year = {2008}, pages = {30}, keywords = {bijela djetelina, temperatura, pH, klijavost}, title = {Utjecaj temperature i pH vrijednosti na klijavost sjemena i du\v{z}inu klijanaca kultivara bijele djeteline}, keyword = {bijela djetelina, temperatura, pH, klijavost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ravli\'{c}, Marija}, year = {2008}, pages = {30}, keywords = {white clover, temperature, pH, germination}, title = {The influence of temperature and pH value on seed germination and seedling length of white clover cultivars}, keyword = {white clover, temperature, pH, germination}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font