Pregled bibliografske jedinice broj: 408885
Promjene fizikalno-kemijskih parametara štrudli tijekom skladištenja
Promjene fizikalno-kemijskih parametara štrudli tijekom skladištenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 408885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene fizikalno-kemijskih parametara štrudli tijekom skladištenja
(Psysiohemical parameter changes of strudel during storage)
Autori
Vrbanić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.05
Godina
2009
Stranica
74
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Šustra, Ante
Ključne riječi
Štrudle; Migracija vode; Aktivitet vode; Ugljikohidrati
(Strudel; Water migration; Water activity; Carbohydrates)
Sažetak
Štrudle zbog raznovrsnih voćnih punjenja (marmelada) poželjni su konditorski proizvodi mnogih potrošača. S droge strane, njihova proizvodnja zadaje mnogo problema proizvođačima jer tijekom skladištenja dolazi do migracije vode iz punjenja u tijesto te se time narušava kakvoća štrudli. U radu su praćene promjene pojedinih fizikalno-kemijskih parametara (aktiviteta vode, udjela vode, suhe tvari, pH, ugljikohidrata) i senzorskih svojstava štrudli, proizvedenih u industrijskim uvjetima, tijekom dvomjesečnog skladištenja. Aktivitet vode u štrudlama najviše se mijenja u prva dva dana nakon pečenja, a najviše se smanjuje nakon 3 dana stajanja, kada dolazi do isušivanja punjenja. Udjel ugljikohidrata (glukoze, saharoze, fruktoze) u štrudlama također se smanjuje tijekom skladištenja, kao i njihova senzorska kakvoća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb