Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408247

Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja


Krajina, Ana
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 408247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
(Effect of extraction conditions on antioxidant properties of yellow tea)

Autori
Krajina, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.05

Godina
2009

Stranica
75

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; Ekstrakcija; Polifenoli; Žuti čaj
(Antioxidant capacity; Extraction; Polyphenols; Yellow tea)

Sažetak
Žuti čaj se dobiva obradom lišća biljke Camellia sinensis i proizvodi se samo u Kini. U Kini je tradicija ispijanja žutog čaja jako duga, dok se zapadno tržište sa njime tek upoznaje. Kao i svim ostalim vrstama čaja, zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih sastojaka, pripisuju mu se mnogi pozitivni učinci na zdravlje ljudi. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjel ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u čaju, u rinfuzi i filter vrećici, ovisno o uvjetima ekstrakcije (temperatura vode, duljina trajanja ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, ultrazvuk, dodatak limuna i mlijeka) kao i promjenu udjela navedenih spojeva u čaju tijekom jednodnevnog stajanja napitka. Također je određena i antioksidacijska aktivnost svih uzoraka čaja primjenom tri spektrofotometrijske metode: reakcija s Fe3+-2, 4, 6-tripiridil-S-triazin kompleksom (FRAP), 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH˙) i 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) radikalom (ABTS˙). Rezultati istraživanja pokazali su važnost uvjeta ekstrakcije (temperatura vode, trajanje ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, dodatak limuna i mlijeka) na udjel polifenolnih sastojaka i antioksidacijsku aktovnost čaja. Primjena ultrazvuka u kombinaciji sa vodom sobne temperature rezultirala je povećanjem udjela polifenola i antioksidacijske aktivnosti žutog čaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krajina, Ana
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
Krajina, A. (2009) 'Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja', diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krajina, Ana}, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, Ekstrakcija, Polifenoli, \v{Z}uti \v{c}aj}, title = {Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva \v{z}utog \v{c}aja}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, Ekstrakcija, Polifenoli, \v{Z}uti \v{c}aj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krajina, Ana}, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {Antioxidant capacity, Extraction, Polyphenols, Yellow tea}, title = {Effect of extraction conditions on antioxidant properties of yellow tea}, keyword = {Antioxidant capacity, Extraction, Polyphenols, Yellow tea}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font