Pregled bibliografske jedinice broj: 408247
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 408247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja
(Effect of extraction conditions on antioxidant properties of yellow tea)
Autori
Krajina, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.05
Godina
2009
Stranica
75
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; Ekstrakcija; Polifenoli; Žuti čaj
(Antioxidant capacity; Extraction; Polyphenols; Yellow tea)
Sažetak
Žuti čaj se dobiva obradom lišća biljke Camellia sinensis i proizvodi se samo u Kini. U Kini je tradicija ispijanja žutog čaja jako duga, dok se zapadno tržište sa njime tek upoznaje. Kao i svim ostalim vrstama čaja, zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih sastojaka, pripisuju mu se mnogi pozitivni učinci na zdravlje ljudi. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjel ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u čaju, u rinfuzi i filter vrećici, ovisno o uvjetima ekstrakcije (temperatura vode, duljina trajanja ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, ultrazvuk, dodatak limuna i mlijeka) kao i promjenu udjela navedenih spojeva u čaju tijekom jednodnevnog stajanja napitka. Također je određena i antioksidacijska aktivnost svih uzoraka čaja primjenom tri spektrofotometrijske metode: reakcija s Fe3+-2, 4, 6-tripiridil-S-triazin kompleksom (FRAP), 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH˙) i 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) radikalom (ABTS˙). Rezultati istraživanja pokazali su važnost uvjeta ekstrakcije (temperatura vode, trajanje ekstrakcije, ponovljene ekstrakcije, dodatak limuna i mlijeka) na udjel polifenolnih sastojaka i antioksidacijsku aktovnost čaja. Primjena ultrazvuka u kombinaciji sa vodom sobne temperature rezultirala je povećanjem udjela polifenola i antioksidacijske aktivnosti žutog čaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb