Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408237

Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji


Hasenay, Damir
Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji // XXI. hrvatski skup kemicara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Novak, Predrag (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 30-30 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 408237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji
(Construction materials in food industry)

Autori
Hasenay, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXI. hrvatski skup kemicara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Novak, Predrag - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009, 30-30

ISBN
978-953-6894-38-3

Skup
XXI. hrvatski skup kemicara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19.04.2009. - 22.04.2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
konstrukcijski materijali; prehrambena industrija
(construction materials; food industry)

Sažetak
Prehrambena industrija vrlo je specificna industrijska grana iz nekoliko razloga. Temeljna specificnost prehrambene industrije u prvom redu proizlazi iz svojstava polaznih sirovina koje su u pravilu dosta složenije od polaznih sirovina u npr. kemijskoj industriji. S druge strane proizvodi prehrambene industrije trebaju imati ne samo prikladna fizikalna i kemijska, nego i biološka svojstva, a moraju zadovoljiti i stroge organolepticke zahtjeve. Potreba za ujednacenosti kvalitete proizvoda (automatsko vodenje procesa), nužnost održavanja visoke higijene industrijskih pogona, odvijanje procesa na razlicitim temperaturama te sezonski karakter pojedinih preradbenih procesa, npr. prerada šecerne repe, prerada voca i povrca i sl., takoder su specificnosti prehrambene industrije. Konstrukcijski materijali opcenito u prehrambenoj industriji, a posebice oni dijelovi procesne opreme koji dolaze u kontakt sa sirovinama, preradevinama i konacnim proizvodima prehrambene industrije, moraju zadovoljavati nekoliko zahtjeva. U prvom redu trebaju biti netoksicni i imati vrlo veliku otpornost na korozijska i druga oštecenja. Nadalje, mogucnosti oblikovanja i spajanja materijala, karakteristike površine materijala, toplinska vodljivost, otpornost na sredstva za pranje, dezinfekciju i uklanjanje kamenca te cijena materijala bitni su cimbenici koje treba uzeti u obzir pri projektiranju industrijskih procesa i odabiru optimalnih materijala procesne opreme prehrambene industrije. Kemijska, fizikalna i mehanicka svojstva konstrukcijskih materijala koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji te iznalaženje rješenja za poboljšavanje njihovih karakteristika predmet su brojnih istraživanja kako u fundamentalnom tako i u primjenskom smislu. U radu ce biti prikazan pregled najnovijih dostignuca u ovom podrucju s posebnim naglaskom na korozijsku otpornost metalnih konstrukcijskih materijala u prehrambenoj industriji. Obzirom na složeni kemijski sastav i mikrobiološku aktivnost prehrambenih sustava, citav je niz mogucih interakcija takovih sustava i materijala s kojima dolaze u kontakt. Poseban naglasak stavit ce se na prikaz istraživanja korozijskog ponašanja materijala u kontaktu s razlicitim modelnim sustavima te utvrdivanje najbitnijih sastojaka i procesnih parametara koji mogu utjecati na korozijsko ponašanje ovakovih sustava. Razmotrit ce se i najvažnije mjere korozijske zaštite konstrukcijskih materijala te prikazati specificnosti pojedinih mjera koje proizlaze iz njihove primjene u prehrambenoj industriji. Razumijevanje ove problematike, pravilan odabir i primjena odgovarajucih konstrukcijskih materijala te iznalaženje kvalitetnih konstrukcijskih rješenja vrlo su važni za optimizaciju i ucinkovito projektiranje procesa u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-3495 - Razgradnja huminskih kiselina podzemnih voda naprednim oksidacijskim procesima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Hasenay (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hasenay, Damir
Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji // XXI. hrvatski skup kemicara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Novak, Predrag (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 30-30 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Hasenay, D. (2009) Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji. U: Novak, P. (ur.)XXI. hrvatski skup kemicara i kemijskih inženjera - knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Hasenay, Damir}, editor = {Novak, P.}, year = {2009}, pages = {30-30}, keywords = {konstrukcijski materijali, prehrambena industrija}, isbn = {978-953-6894-38-3}, title = {Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji}, keyword = {konstrukcijski materijali, prehrambena industrija}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hasenay, Damir}, editor = {Novak, P.}, year = {2009}, pages = {30-30}, keywords = {construction materials, food industry}, isbn = {978-953-6894-38-3}, title = {Construction materials in food industry}, keyword = {construction materials, food industry}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font