Pregled bibliografske jedinice broj: 408223
Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije
Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 408223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije
(Application of different methods for carbohydrate determination in raw materials and confectionery industry products)
Autori
Babahmetović, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.04
Godina
2009
Stranica
96
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Šustra, Ante
Ključne riječi
Enzimske metode; Dijetalna vlakna; Konditorski proizvodi; Ugljikohidrati
(Carbohydrates; Confectionery products; Dietary fibers; Enzymatic assays)
Sažetak
Zbog velikog broja pozitivnih učinaka dijetalna vlakna poprimaju sve veći značaj u suvremenoj prehrani, posebice u kreiranju tzv. funkcionalnih prehrambenih proizvoda. U tom pogledu značajna je primjena dijetalnih vlakana za obogaćivanje konditorskih proizvoda, kao posebice poželjnih i učestalo konzumiranih. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene različitih metoda određivanja dijetalnih vlakana i šećera u konditorskim sirovinama i proizvodima, u cilju uvođenja tih metoda u redovnu analitičku praksu tvrtke. Uzorcima su također određeni celuloza i aktivitet vode. Primjenjene enzimsko-gravimetrijske metode pokazale su se veoma pouzdanim i prikladnim za određivanje udjela dijetalnih vlakana u proizvodima konditorske industrije. Udjel ukupnih dijetalnih vlakana i šećera mijenja se sukladno dodatku određenog udjela dijetalnih vlakana. Enzimsko određivanje šećera (saharoze i laktoze) daje preciznije podatke u odnosu na određivanje šećera standardnim analitičkim postupkom, metodom po Luff-Schoorlu. Udio celuloze u uzorcima raste s dodatkom dijetalnih vlakana, za razliku od aktiviteta vode koji se smanjuje povećanjem udjela dijetalnih vlakana u uzorku. Senzorska ispitivanja pokazuju da pri nižim udjelima dijetalnih vlakana nema razlike između uzoraka bez i s dodanim dijetalnim vlaknima, dok pri udjelu od 3% dolazi do promjene u strukturi i izgledu uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb