Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408223

Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije


Babahmetović, Lana
Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 408223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije
(Application of different methods for carbohydrate determination in raw materials and confectionery industry products)

Autori
Babahmetović, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.04

Godina
2009

Stranica
96

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Šustra, Ante

Ključne riječi
Enzimske metode; Dijetalna vlakna; Konditorski proizvodi; Ugljikohidrati
(Carbohydrates; Confectionery products; Dietary fibers; Enzymatic assays)

Sažetak
Zbog velikog broja pozitivnih učinaka dijetalna vlakna poprimaju sve veći značaj u suvremenoj prehrani, posebice u kreiranju tzv. funkcionalnih prehrambenih proizvoda. U tom pogledu značajna je primjena dijetalnih vlakana za obogaćivanje konditorskih proizvoda, kao posebice poželjnih i učestalo konzumiranih. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene različitih metoda određivanja dijetalnih vlakana i šećera u konditorskim sirovinama i proizvodima, u cilju uvođenja tih metoda u redovnu analitičku praksu tvrtke. Uzorcima su također određeni celuloza i aktivitet vode. Primjenjene enzimsko-gravimetrijske metode pokazale su se veoma pouzdanim i prikladnim za određivanje udjela dijetalnih vlakana u proizvodima konditorske industrije. Udjel ukupnih dijetalnih vlakana i šećera mijenja se sukladno dodatku određenog udjela dijetalnih vlakana. Enzimsko određivanje šećera (saharoze i laktoze) daje preciznije podatke u odnosu na određivanje šećera standardnim analitičkim postupkom, metodom po Luff-Schoorlu. Udio celuloze u uzorcima raste s dodatkom dijetalnih vlakana, za razliku od aktiviteta vode koji se smanjuje povećanjem udjela dijetalnih vlakana u uzorku. Senzorska ispitivanja pokazuju da pri nižim udjelima dijetalnih vlakana nema razlike između uzoraka bez i s dodanim dijetalnim vlaknima, dok pri udjelu od 3% dolazi do promjene u strukturi i izgledu uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Šustra (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Babahmetović, Lana
Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Babahmetović, L. (2009) 'Primjena različitih metoda određivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Babahmetovi\'{c}, Lana}, year = {2009}, pages = {96}, keywords = {Enzimske metode, Dijetalna vlakna, Konditorski proizvodi, Ugljikohidrati}, title = {Primjena razli\v{c}itih metoda odre\djivanja ugljikohidrata u sirovinama i proizvodima konditorske industrije}, keyword = {Enzimske metode, Dijetalna vlakna, Konditorski proizvodi, Ugljikohidrati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Babahmetovi\'{c}, Lana}, year = {2009}, pages = {96}, keywords = {Carbohydrates, Confectionery products, Dietary fibers, Enzymatic assays}, title = {Application of different methods for carbohydrate determination in raw materials and confectionery industry products}, keyword = {Carbohydrates, Confectionery products, Dietary fibers, Enzymatic assays}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font