Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 408184

Određivanje udjela kafeina u čaju


Baljak, Ana
Određivanje udjela kafeina u čaju, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 408184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela kafeina u čaju
(Determination of caffeine content in tea)

Autori
Baljak, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2008

Stranica
76

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Čaj; Flavonoidi; HPLC; Kafein
(Antioxidant capacity; Tea; Flavonoids; HPLC; Caffeine)

Sažetak
Čaj je posljednjih godina postao najpopularnije piće upravo zbog svog sastava i njegovog utjecaja na zdravlje. Uz flavonoide, vitamine i minerale, najvažniji sastojak čaja je alkaloid kafein. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjele kafeina u 7 različitih vrsta čajeva: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni, mate i prženi mate čaj. Udjeli kafeina određeni su primjenom četiri različite metode: ekstrakcija s kloroformom, mikro-metoda, metoda s olovnim acetatom i metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet čajeva, kao i ekstrahiranog ("sirovog")kafeina, određen je primjenom dvije metode:reakcijom s 2, 2-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina)radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Primjenom sve četiri metode, najveći udjel kafeina određen je u bijelom čaju, dok je mate i prženi mate čaj karakteriziran najmanjim udjelom kafeina. Rezultati mikro-metode i metode s olovnim acetatom dobro koreliraju s rezultatima HPLC metode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baljak, Ana
Određivanje udjela kafeina u čaju, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Baljak, A. (2008) 'Određivanje udjela kafeina u čaju', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baljak, Ana}, year = {2008}, pages = {76}, keywords = {Antioksidacijski kapacitet, \v{C}aj, Flavonoidi, HPLC, Kafein}, title = {Odre\djivanje udjela kafeina u \v{c}aju}, keyword = {Antioksidacijski kapacitet, \v{C}aj, Flavonoidi, HPLC, Kafein}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baljak, Ana}, year = {2008}, pages = {76}, keywords = {Antioxidant capacity, Tea, Flavonoids, HPLC, Caffeine}, title = {Determination of caffeine content in tea}, keyword = {Antioxidant capacity, Tea, Flavonoids, HPLC, Caffeine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font