Pregled bibliografske jedinice broj: 408184
Određivanje udjela kafeina u čaju
Određivanje udjela kafeina u čaju, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 408184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela kafeina u čaju
(Determination of caffeine content in tea)
Autori
Baljak, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2008
Stranica
76
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak, Ana
Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Čaj; Flavonoidi; HPLC; Kafein
(Antioxidant capacity; Tea; Flavonoids; HPLC; Caffeine)
Sažetak
Čaj je posljednjih godina postao najpopularnije piće upravo zbog svog sastava i njegovog utjecaja na zdravlje. Uz flavonoide, vitamine i minerale, najvažniji sastojak čaja je alkaloid kafein. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udjele kafeina u 7 različitih vrsta čajeva: bijeli, žuti, zeleni, oolong, crni, mate i prženi mate čaj. Udjeli kafeina određeni su primjenom četiri različite metode: ekstrakcija s kloroformom, mikro-metoda, metoda s olovnim acetatom i metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA). Antioksidacijski kapacitet čajeva, kao i ekstrahiranog ("sirovog")kafeina, određen je primjenom dvije metode:reakcijom s 2, 2-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina)radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltriazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Primjenom sve četiri metode, najveći udjel kafeina određen je u bijelom čaju, dok je mate i prženi mate čaj karakteriziran najmanjim udjelom kafeina. Rezultati mikro-metode i metode s olovnim acetatom dobro koreliraju s rezultatima HPLC metode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb