Pregled bibliografske jedinice broj: 408109
Stabilnost kakvoće komprimata tijekom jednomjesečnog skladištenja
Stabilnost kakvoće komprimata tijekom jednomjesečnog skladištenja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 408109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost kakvoće komprimata tijekom jednomjesečnog skladištenja
(Stability of comprimates quality during one-month storage)
Autori
Tominić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2008
Stranica
56
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Vrač, Nevenka
Ključne riječi
Granulometrijska analiza; Komprimati; Relativna vlaga; Senzorska analiza
(Comprimates; Granulometric analysis; Relative humidity; Sensory analysis)
Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je odrediti promjene fizikalnih parametara (masa, visina, čvrstoća, relativna vlaga) i senzorske karakteristike komprimata tijekom jednomjesečnog skladištenja. Komprimati su proizvedeni od glukoze i saharoze različitih omjera glukoznog sirupa te magnezijevog stearata i arome bijele čokolade. U radu je provedena granulometrijska analiza, a mjerena su ranije spomenuti fizikalni parametari te je napravljena senzorska analiza komprimata. Dobiveni rezultati pokazali su varijacije mase i visine komprimata tijekom skladištenja, dok se čvrstoća komprimata u tom periodu povećavala. Največa čvrstoća određena je u komprimatima proizvedenim od glukoze i saharoze kao 100%-tne šećerne komponente. Svi uzorci komprimata nakon jednomjesečnog skladištenja bili su dobre senzorske kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb