Pregled bibliografske jedinice broj: 407677
Kakvoća prehrane i unos folata/folne kiseline u premenopauzalnih i postmenopauzalnih žena
Kakvoća prehrane i unos folata/folne kiseline u premenopauzalnih i postmenopauzalnih žena, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 407677 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća prehrane i unos folata/folne kiseline u premenopauzalnih i postmenopauzalnih žena
(Diet quality and folate/folic acid intake in premenopausal and postmenopausal women)
Autori
Plečko, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2008
Stranica
27
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
folat; folna kiselina; hrana; žene; biodostupnost
(folate; folic acid; food; women; bioavailability)
Sažetak
Dostatan unos folata iz hrane može pomoći u smanjenju rizika od nekih bolesti. U ovoj studiji cilj je bio ispitati dnevni unos folata u premenopauzalnih i postmenopauzalnih žena. To je doba kada je tijelo zbog hormonalnih promjena podložno mnogim bolestima, između ostalih i osteoporozi. Adekvatan unos folata iz hrane te folne kiseline iz dodataka prehrani može prevenirati ta stanja. Uz kakvoću prehrane, u studiji su ispitani i kritični čimbenici koji loše djeluju na status folata. Dobiven prosječni unos folata iz hrane kod ispitanica je niži od preporučenog gotovo za polovicu, ali ispitanice koje uzimaju dodatke prehrani imaju značajno viši unos folata. Može se zaključiti da bi bilo poželjno povećati unos voća, povrća i leguminoza i kontrolirati rizične čimbenike kako bi se spriječili mogući daljnji zdravstveni problemi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)