Pregled bibliografske jedinice broj: 407442
Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje
Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje // XV. međunarodno savjetovanje Krmiva 2008 : program i sažeci radova
Opatija, Hrvatska, 2008. str. 110-111 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 407442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje
(Kinetic of in vitro digestibility of starch in small intestine of pig)
Autori
Grbeša, Darko ; Kiš, Goran ; Kljak, Kristina ; Grgić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
XV. međunarodno savjetovanje Krmiva 2008 : program i sažeci radova
/ - , 2008, 110-111
Skup
Međunarodno savjetovanje "Krmiva 2008" (15 ; 2008)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02.06.2008. - 05.06.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kukuruz; škrob; dinamika; in vitro probavljivost; svinje; tanko crijevo
(maize; starch; kinetic; in vitro digestibility; pigs; small intestine)
Sažetak
Probavljeni škrob kukuruza glavni je izvor energije za svinje, a neprobavljeni za mikroorganizme debelog crijeva. Svinje dobivaju energiju iz glukoze oslobođene enzimatskom razgradnjom škroba u tankom crijevu i hlapljvih masnih kiselina sanalih mikrobiološkom fermenacijom neprobavljenog (rezistentnog) škroba u debelom crijevu. Hlapljive masne kiseline imaju za 20-30% manje energije od glukoze, ali povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva, a fermentacijom rezistentnog škroba nastane dosta maslačne kiseline koja je jedini izvor energije za stanice debelog crijeva. Sadržaj u buragu probavljivog i rezistentnog škroba ovisi o omjeru rožnatog i brašnastog endosperma u zrnu kukuruza. Kako u dostupnoj literaturi nema podataka utjecaju udjela rožnatog endosperma u različitim hibridima kukuruza na probavljivost cilj ovoga rada utvrditi in vitro probavljivost škroba šest po sadržaju rožnatog endosperma različitih hibrida kukuruza. U istraživanju smo koristili šest domaćih hibrida kukuruza različitih po udjelu rožnatog endosperma. Udio rožnatog u ukupnom endospermu određen je ručnom disekcijom 50 zrna svakog hibrida kukuruza. Simulacija probavljivost škroba u tankom crijevu svinja izvršena je in vitro enzimatskom hidrolizom škroba prema Boisen i Fernández (1997.). Hidroliza škroba do glukoze nakon četiri sata inkubacije predstavlja probavljivost u tankom crijevu. Za statističku obrada podataka korišten je programski paket SAS (2002.). In vitro probavljivost škroba u tankom crijevu linearno raste (r=0, 83) sa opadanjem udjela rožnatog u ukupnom endospermu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb