Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 407442

Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje


Grbeša, Darko; Kiš, Goran; Kljak, Kristina; Grgić, Goran
Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje // XV. međunarodno savjetovanje Krmiva 2008 : program i sažeci radova
Opatija, Hrvatska, 2008. str. 110-111 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 407442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje
(Kinetic of in vitro digestibility of starch in small intestine of pig)

Autori
Grbeša, Darko ; Kiš, Goran ; Kljak, Kristina ; Grgić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
XV. međunarodno savjetovanje Krmiva 2008 : program i sažeci radova / - , 2008, 110-111

Skup
Međunarodno savjetovanje "Krmiva 2008" (15 ; 2008)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02.06.2008. - 05.06.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kukuruz; škrob; dinamika; in vitro probavljivost; svinje; tanko crijevo
(maize; starch; kinetic; in vitro digestibility; pigs; small intestine)

Sažetak
Probavljeni škrob kukuruza glavni je izvor energije za svinje, a neprobavljeni za mikroorganizme debelog crijeva. Svinje dobivaju energiju iz glukoze oslobođene enzimatskom razgradnjom škroba u tankom crijevu i hlapljvih masnih kiselina sanalih mikrobiološkom fermenacijom neprobavljenog (rezistentnog) škroba u debelom crijevu. Hlapljive masne kiseline imaju za 20-30% manje energije od glukoze, ali povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva, a fermentacijom rezistentnog škroba nastane dosta maslačne kiseline koja je jedini izvor energije za stanice debelog crijeva. Sadržaj u buragu probavljivog i rezistentnog škroba ovisi o omjeru rožnatog i brašnastog endosperma u zrnu kukuruza. Kako u dostupnoj literaturi nema podataka utjecaju udjela rožnatog endosperma u različitim hibridima kukuruza na probavljivost cilj ovoga rada utvrditi in vitro probavljivost škroba šest po sadržaju rožnatog endosperma različitih hibrida kukuruza. U istraživanju smo koristili šest domaćih hibrida kukuruza različitih po udjelu rožnatog endosperma. Udio rožnatog u ukupnom endospermu određen je ručnom disekcijom 50 zrna svakog hibrida kukuruza. Simulacija probavljivost škroba u tankom crijevu svinja izvršena je in vitro enzimatskom hidrolizom škroba prema Boisen i Fernández (1997.). Hidroliza škroba do glukoze nakon četiri sata inkubacije predstavlja probavljivost u tankom crijevu. Za statističku obrada podataka korišten je programski paket SAS (2002.). In vitro probavljivost škroba u tankom crijevu linearno raste (r=0, 83) sa opadanjem udjela rožnatog u ukupnom endospermu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Goran Kiš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeša, Darko; Kiš, Goran; Kljak, Kristina; Grgić, Goran
Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje // XV. međunarodno savjetovanje Krmiva 2008 : program i sažeci radova
Opatija, Hrvatska, 2008. str. 110-111 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
Grbeša, D., Kiš, G., Kljak, K. & Grgić, G. (2008) Dinamika in vitro probavljivosti škroba različitih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje. U: XV. međunarodno savjetovanje Krmiva 2008 : program i sažeci radova.
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran and Kljak, Kristina and Grgi\'{c}, Goran}, year = {2008}, pages = {110-111}, keywords = {kukuruz, \v{s}krob, dinamika, in vitro probavljivost, svinje, tanko crijevo}, title = {Dinamika in vitro probavljivosti \v{s}kroba razli\v{c}itih hibrida kukuruza u tankom crijevu svinje}, keyword = {kukuruz, \v{s}krob, dinamika, in vitro probavljivost, svinje, tanko crijevo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grbe\v{s}a, Darko and Ki\v{s}, Goran and Kljak, Kristina and Grgi\'{c}, Goran}, year = {2008}, pages = {110-111}, keywords = {maize, starch, kinetic, in vitro digestibility, pigs, small intestine}, title = {Kinetic of in vitro digestibility of starch in small intestine of pig}, keyword = {maize, starch, kinetic, in vitro digestibility, pigs, small intestine}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font