Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 407247

Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline


Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Leto, Josip; Kutnjak, Hrvoje; Matić, Ivana
Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline // Mljekarstvo, 59 (2009), 133-140 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 407247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline
(Effect of aditive supplementation to ensiled red clover on voluntary intake, digestibility and N balance)

Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Matić, Ivana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009); 133-140

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
silaža crvene djeteline; aditivi; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; balans N
(red clover silage; additive; ad libitum intake; in vivo digestibility; N balance)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju svježeg obroka i suhe tvari (ST), in vivo probavljivost ST, organske tvari (OT), OT u ST (D-vrijednost) i sirovih proteina (SP) silirane crvene djeteline, te balans dušika (N). Crvena djetelina je košena u fenološkoj fazi cvatnje oko 60 % biljaka. Silirana je u bale ovijene plastičnom folijom bez dodatka aditiva ili s dodatkom biološkog aditiva u količini od 2 litre t-1 biljne mase. Crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva sadržavala je statistički značajno manje (P<0, 001) ST u odnosu na crvenu djetelinu s dodatkom aditiva (405 i 665 g ST kg-1 svježeg uzorka respektivno). Crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva sadržavala je statistički značajno više SP (127 g kg-1 ST) u odnosu na crvenu djetelinu s dodatkom aditiva (110 g SP kg-1 ST). Crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva imala je statistički značajno nižu pH-vrijednost (P<0, 001) u odnosu na crvenu djetelinu s dodatkom aditiva (4, 9 i 5, 2 respektivno). Između tretmana nisu postojale razlike u količini NH3-N. Konzumacija po volji svježeg obroka silirane crvene djetelina bez aditiva bila je statistički značajno veća (P<0, 001) u usporedbi s crvenom djetelinom siliranom s dodatkom aditiva, kao i konzumacija po volji ST obroka (P<0, 01). Probavljivost ST, OT, D-vrijednost i probavljivost SP nije se značajno razlikovala između tretmana. Životinje hranjene siliranom crvenom djetelinom bez aditiva konzumirale su statistički značajno više N (P<0, 001) u odnosu na životinje koje su konzumirale crvenu djetelinu s dodatkom aditiva. Između tretmana nije bilo statistički značajnih razlika u balansu N. S obzirom na to da je crvena djetelina silirana bez dodatka aditiva u trenutku siliranja bila bolje kvalitete od crvene djeteline silirane s dodatkom aditiva, zaključeno je da je zbog primijenjene tehnologije siliranja učinak dodatka aditiva na kemijski sastav, ad libitum konzumaciju, probavljivost ST, OT, SP, D vrijednost i balans N silirane crvene djeteline ostao prikriven.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Leto, Josip; Kutnjak, Hrvoje; Matić, Ivana
Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline // Mljekarstvo, 59 (2009), 133-140 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Knežević, M., Bošnjak, K., Perčulija, G., Leto, J., Kutnjak, H. & Matić, I. (2009) Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silirane crvene djeteline. Mljekarstvo, 59, 133-140.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Per\v{c}ulija, Goran and Leto, Josip and Kutnjak, Hrvoje and Mati\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {133-140}, keywords = {sila\v{z}a crvene djeteline, aditivi, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, balans N}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans du\v{s}ika silirane crvene djeteline}, keyword = {sila\v{z}a crvene djeteline, aditivi, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, balans N} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Per\v{c}ulija, Goran and Leto, Josip and Kutnjak, Hrvoje and Mati\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {133-140}, keywords = {red clover silage, additive, ad libitum intake, in vivo digestibility, N balance}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of aditive supplementation to ensiled red clover on voluntary intake, digestibility and N balance}, keyword = {red clover silage, additive, ad libitum intake, in vivo digestibility, N balance} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • Biological Sciences
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font