Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 406620

POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA


Mužic, Stjepan; Janječić, Zlatko; Pintar, Jasna; Bedeković, Dalibor; Herak-Perković, Vlasta
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA // Stočarstvo, 63 (2009), 1; 43-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 406620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA
(RAPESEED OIL-CAKE IN FATTENING OF HYBRID TURKEYS)

Autori
Mužic, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Pintar, Jasna ; Bedeković, Dalibor ; Herak-Perković, Vlasta

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 63 (2009), 1; 43-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pogača uljane repice; tov; hibridni purani
(rapeseed oil cake; fattening; hybrid turkeys)

Sažetak
Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10 % pogače uljane repice (domaćeg kultivara Bristol) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 120 Nicholas muških purana podijeljenih u 12 skupina do dobi od 9 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 6598, 72, 6701, 25 i 6510, 53 g, gledano po tretmanima. Udio pogače uljane repice od 5 % doveo je do značajno (p<0.05) većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10 %, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10 % nisu bile (p>0.05) signifikantne. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja (redoslijedom po tretmanima) iznosila je 2.52, 2.33 i 2.26, dok je mortalitet purana bio 2.5, 0 i 5 %. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se pogača uljane repice može preporučiti u udjelu od 5 % u krmnim smjesama za tov hibridnih purana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mužic, Stjepan; Janječić, Zlatko; Pintar, Jasna; Bedeković, Dalibor; Herak-Perković, Vlasta
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA // Stočarstvo, 63 (2009), 1; 43-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Mužic, S., Janječić, Z., Pintar, J., Bedeković, D. & Herak-Perković, V. (2009) POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA. Stočarstvo, 63 (1), 43-47.
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pintar, Jasna and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Herak-Perkovi\'{c}, Vlasta}, year = {2009}, pages = {43-47}, keywords = {poga\v{c}a uljane repice, tov, hibridni purani}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {63}, number = {1}, issn = {0351-0832}, title = {POGA\v{C}A ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA}, keyword = {poga\v{c}a uljane repice, tov, hibridni purani} }
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Pintar, Jasna and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Herak-Perkovi\'{c}, Vlasta}, year = {2009}, pages = {43-47}, keywords = {rapeseed oil cake, fattening, hybrid turkeys}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {63}, number = {1}, issn = {0351-0832}, title = {RAPESEED OIL-CAKE IN FATTENING OF HYBRID TURKEYS}, keyword = {rapeseed oil cake, fattening, hybrid turkeys} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font