Pregled bibliografske jedinice broj: 406612
Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci
Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci // Poljoprivreda (Osijek), 15 (2009), 1; 19-22 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 406612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci
(Physiochemical characteristics of sparkling wine cv. Pinot gris produced by secondary alcoholic fermentation in bottle)
Autori
Zdunić, Goran ; Budić-Leto, Irena ; Pezo, Ivan
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 15
(2009), 1;
19-22
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pjenušavo vino; sekundarna alkoholna fermentacija; hlapljive komponente; Pinot sivi
(sparkling wine; secondary alcoholic fermentation; volatile compounds; Pinot gris)
Sažetak
U ovom radu prikazane su osnovne vinogradarske i enološke karakteristike cv. Pinot sivi iz vinogorja Imotski. Proces proizvodnje pjenušavog vina proveden je prema konvencionalnoj metodi sekundarne alkoholne fermentacije u boci. Stupanj zrelosti grožđa u trenutku berbe bio je niži u odnosu na uobičajenu praksu za proizvodnju mirnih vina. Osnovno vino bilo je suho (šećer 1, 5 g/L), sadržaj stvarnog alkohola je bio 11, 6 vol % i ukupna kiselost 7, 1 g/L (pH 3, 17). Procesom re-fermentacije stvarni alkohol se povisio za 0, 9 vol. %, a nastali ugljični dioksid stvorio je pritisak od 5 bara. Metodom plinske kromatografije identificirano i kvantificirano je osam hlapljivih ″ fermentativnih″ komponenti arome pjenušavog vina. Na osnovi dobivenih rezultata može se utvrditi da u vinogorju Imotski postoje prikladni klimatski uvjeti za proizvodnju pjenušavih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0279 - Eliminacija patogena agruma i vinove loze metodama in vitro (Radić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus