Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 406612

Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci


Zdunić, Goran; Budić-Leto, Irena; Pezo, Ivan
Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci // Poljoprivreda (Osijek), 15 (2009), 1; 19-22 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 406612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci
(Physiochemical characteristics of sparkling wine cv. Pinot gris produced by secondary alcoholic fermentation in bottle)

Autori
Zdunić, Goran ; Budić-Leto, Irena ; Pezo, Ivan

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 15 (2009), 1; 19-22

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pjenušavo vino; sekundarna alkoholna fermentacija; hlapljive komponente; Pinot sivi
(sparkling wine; secondary alcoholic fermentation; volatile compounds; Pinot gris)

Sažetak
U ovom radu prikazane su osnovne vinogradarske i enološke karakteristike cv. Pinot sivi iz vinogorja Imotski. Proces proizvodnje pjenušavog vina proveden je prema konvencionalnoj metodi sekundarne alkoholne fermentacije u boci. Stupanj zrelosti grožđa u trenutku berbe bio je niži u odnosu na uobičajenu praksu za proizvodnju mirnih vina. Osnovno vino bilo je suho (šećer 1, 5 g/L), sadržaj stvarnog alkohola je bio 11, 6 vol % i ukupna kiselost 7, 1 g/L (pH 3, 17). Procesom re-fermentacije stvarni alkohol se povisio za 0, 9 vol. %, a nastali ugljični dioksid stvorio je pritisak od 5 bara. Metodom plinske kromatografije identificirano i kvantificirano je osam hlapljivih ″ fermentativnih″ komponenti arome pjenušavog vina. Na osnovi dobivenih rezultata može se utvrditi da u vinogorju Imotski postoje prikladni klimatski uvjeti za proizvodnju pjenušavih vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
091-0910468-0279 - Eliminacija patogena agruma i vinove loze metodama in vitro (Radić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Goran Zdunić (autor)

Avatar Url Irena Budić-Leto (autor)

Avatar Url Ivan Pezo (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdunić, Goran; Budić-Leto, Irena; Pezo, Ivan
Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci // Poljoprivreda (Osijek), 15 (2009), 1; 19-22 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Zdunić, G., Budić-Leto, I. & Pezo, I. (2009) Fizikalno-kemijske karakteristike pjenušavog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci. Poljoprivreda (Osijek), 15 (1), 19-22.
@article{article, author = {Zduni\'{c}, Goran and Budi\'{c}-Leto, Irena and Pezo, Ivan}, year = {2009}, pages = {19-22}, keywords = {pjenu\v{s}avo vino, sekundarna alkoholna fermentacija, hlapljive komponente, Pinot sivi}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {15}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Fizikalno-kemijske karakteristike pjenu\v{s}avog vina cv. Pinot sivi proizvedenog sekundarnom alkoholnom fermentacijom u boci}, keyword = {pjenu\v{s}avo vino, sekundarna alkoholna fermentacija, hlapljive komponente, Pinot sivi} }
@article{article, author = {Zduni\'{c}, Goran and Budi\'{c}-Leto, Irena and Pezo, Ivan}, year = {2009}, pages = {19-22}, keywords = {sparkling wine, secondary alcoholic fermentation, volatile compounds, Pinot gris}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {15}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Physiochemical characteristics of sparkling wine cv. Pinot gris produced by secondary alcoholic fermentation in bottle}, keyword = {sparkling wine, secondary alcoholic fermentation, volatile compounds, Pinot gris} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font