Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 40509

Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina


Duraković, Lejla; Delaš, Frane; Radić, Božica; Duraković, Senadin
Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina // Kemija u industriji, 49 (2000), 9; 377-381 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 40509 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina
(Growth and aflatoxin accumulation by Aspergillus flavus on roasted coffee beans)

Autori
Duraković, Lejla ; Delaš, Frane ; Radić, Božica ; Duraković, Senadin

Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 49 (2000), 9; 377-381

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aflatoksin; rast plijesni; Aspergillus flavus
(aflatoxin; moulds growth; Aspergillus flavus)

Sažetak
Istražen je utjecaj rasta odabranog soja aflatoksikogene plijesni A. flavus ATCC 26949 u pokusnim parametrima uzogoja na biosintezu aflatoksina. Pokusi su provedeni na prženim zrnima dekofeinirane kave i kave s kofeinom u stacionarnoj kulturi na temperaturi 20 do 35 stupnjeva C i masenog udjela vode u supstsratu od 0.15 do 0.4. Rast je odabranog soja plijesni praćen kvantitativnim određivanjem hitina, a koncentracija aflatoksina mjerena je fluoridenzitometrom. Dokazano je da zrnje pržene kave bez kofeina može poslužiti kao pogodan supstrat za rast pokusne plijesni i biosintezu aflatoksina B1 (AFB1), ali ne iz sintezu aflatoksina G1 (AFG1). Tijekom uzgoja na prženom zrnju kave s kofeinom plijesan je dobro rasla, ali nije sintetizirala aflatoksine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
00220106
058401

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senadin Duraković (autor)

Avatar Url Božica Radić (autor)

Avatar Url Frane Delaš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Duraković, Lejla; Delaš, Frane; Radić, Božica; Duraković, Senadin
Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina // Kemija u industriji, 49 (2000), 9; 377-381 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Duraković, L., Delaš, F., Radić, B. & Duraković, S. (2000) Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina. Kemija u industriji, 49 (9), 377-381.
@article{article, author = {Durakovi\'{c}, Lejla and Dela\v{s}, Frane and Radi\'{c}, Bo\v{z}ica and Durakovi\'{c}, Senadin}, year = {2000}, pages = {377-381}, keywords = {aflatoksin, rast plijesni, Aspergillus flavus}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {49}, number = {9}, issn = {0022-9830}, title = {Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na pr\v{z}enim zrnima kave i biosinteza aflatoksina}, keyword = {aflatoksin, rast plijesni, Aspergillus flavus} }
@article{article, author = {Durakovi\'{c}, Lejla and Dela\v{s}, Frane and Radi\'{c}, Bo\v{z}ica and Durakovi\'{c}, Senadin}, year = {2000}, pages = {377-381}, keywords = {aflatoxin, moulds growth, Aspergillus flavus}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {49}, number = {9}, issn = {0022-9830}, title = {Growth and aflatoxin accumulation by Aspergillus flavus on roasted coffee beans}, keyword = {aflatoxin, moulds growth, Aspergillus flavus} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Analytical Abstracts
  • Chemical Abstracts
  • Chemical Engineering Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font