Pregled bibliografske jedinice broj: 40509
Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina
Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina // Kemija u industriji, 49 (2000), 9; 377-381 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 40509 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rast plijesni Aspergillus flavus ATCC 26949 na prženim zrnima kave i biosinteza aflatoksina
(Growth and aflatoxin accumulation by Aspergillus flavus on roasted coffee beans)
Autori
Duraković, Lejla ; Delaš, Frane ; Radić, Božica ; Duraković, Senadin
Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 49
(2000), 9;
377-381
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
aflatoksin; rast plijesni; Aspergillus flavus
(aflatoxin; moulds growth; Aspergillus flavus)
Sažetak
Istražen je utjecaj rasta odabranog soja aflatoksikogene plijesni A. flavus ATCC 26949 u pokusnim parametrima uzogoja na biosintezu aflatoksina. Pokusi su provedeni na prženim zrnima dekofeinirane kave i kave s kofeinom u stacionarnoj kulturi na temperaturi 20 do 35 stupnjeva C i masenog udjela vode u supstsratu od 0.15 do 0.4. Rast je odabranog soja plijesni praćen kvantitativnim određivanjem hitina, a koncentracija aflatoksina mjerena je fluoridenzitometrom. Dokazano je da zrnje pržene kave bez kofeina može poslužiti kao pogodan supstrat za rast pokusne plijesni i biosintezu aflatoksina B1 (AFB1), ali ne iz sintezu aflatoksina G1 (AFG1). Tijekom uzgoja na prženom zrnju kave s kofeinom plijesan je dobro rasla, ali nije sintetizirala aflatoksine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Analytical Abstracts
- Chemical Abstracts
- Chemical Engineering Abstracts