Pregled bibliografske jedinice broj: 4049
Stabilnost jogurta sa pšeničnim klicama
Stabilnost jogurta sa pšeničnim klicama // 32 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Organizacijski odbor simpozija (ur.).
Zagreb: Mljekarsko društvo, Zagreb, 1996. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4049 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost jogurta sa pšeničnim klicama
(The stability of yoghurt supplemented with wheat germs)
Autori
Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Prejac, Sandra ; Mamić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
32 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Organizacijski odbor simpozija - Zagreb : Mljekarsko društvo, Zagreb, 1996
Skup
32 Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28.11.1996. - 30.11.1996
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
jogurt; pšenične klice; stabilnost
(yoghurt; wheat germs; stability)
Sažetak
Pšenične klice su nusproizvod mlinske industrije. Po svom sastavu su bogat izvor vitamina (karotina, vitamina E i vitamina skupine B) i prikladne su za jelo. Njihovom se konzumacijom može nadoknaditi nedostatak različitih sastojaka u pehrani. Uloga pšeničnih klica je važna jer su potencijalni visokovrijedni dodatak drugim prehrambenim proizvodima.
Laboratorijski su pripravljeni uzorci jogurta s dodatkom pšeničnih klica, a tijekom skladištenja praćeni su reološki parametri pripravljenih uzoraka uz kontrolu konzistencije i izdvajanja tekućine.
Plastična svojstva klica povećavaju se porastom vlage, tako da povoljno djeluju na reološka svojstva uzoraka.
Kontrolom pH vrijednosti i provodljivosti prati se stabilnost uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski