Pregled bibliografske jedinice broj: 4047
Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi
Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi // XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić (ur.).
Zagreb, 1997. str. 21-24 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 4047 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi
(Extension of shelf-life of chilled vegetables by packing in modified atmosphere)
Autori
Pospišil, Jasna ; Dragović-Uzelac, Verica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
/ Stjepan Pliestić - Zagreb, 1997, 21-24
Skup
XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 17.01.1997. - 19.01.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
trajnost; hlađeno povrće; pakiranje; modificirana atmosfera
(shelf-life; chilled vegetables; packing; modified atmosphere)
Sažetak
U radu su opisani osnovni principi konzerviranja povrća u modificiranoj atmosferi primjenom plastične ambalaže te razmotreni najvažniji čimbenici relevantni zs njezino uspostavljanje i održavanje. U vezi s time, prikazane su brzine disanja povrća u odabranim uvjetima atmosfere (sastav plinova i temperarura) i stupanj njegove pokvarljivosti, plastične folije za pakiranje i oblici pakovanja te postupci kojima se postiže modifikacija sastava atmosfere u pakovanju.
Za ilustraciju te metode konzerviranja, izneseni su rezultati vlastitih istraživanja, i to na povećanju trajnosti svježeg špinata pakiranjem u vrećice od plastičnog materijala različite propusnosti za plinove (polietilen, polietilen s perforacijama, polipropilen i polietilentereftalat). Uspješnost metode praćena je tijekom 10 dana skladištenja pri temperaturi od 6 ^oC, određivanjem mase, aktivnosti peroksidaze i cjelokupne obojenosti špinata.
Rezultati su pokazali da se sve četiri folije, bez obzira na značajnu razliku u propusnosti za plinove, mogu jednako uspješno upotrijebiti za očuvanje kakvoće svježega špinata ako se on čuva 5 dana pri temperaturi od 6^oC. Nakon 5 dana kakvoća signifikantno opada, posebice u polietilenskoj foliji s perforacijama (P=0.05).
Izvorni jezik
Hrvatski