Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4047

Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi


Pospišil, Jasna; Dragović-Uzelac, Verica
Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi // XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić (ur.).
Zagreb, 1997. str. 21-24 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 4047 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi
(Extension of shelf-life of chilled vegetables by packing in modified atmosphere)

Autori
Pospišil, Jasna ; Dragović-Uzelac, Verica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić - Zagreb, 1997, 21-24

Skup
XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 17.01.1997. - 19.01.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
trajnost; hlađeno povrće; pakiranje; modificirana atmosfera
(shelf-life; chilled vegetables; packing; modified atmosphere)

Sažetak
U radu su opisani osnovni principi konzerviranja povrća u modificiranoj atmosferi primjenom plastične ambalaže te razmotreni najvažniji čimbenici relevantni zs njezino uspostavljanje i održavanje. U vezi s time, prikazane su brzine disanja povrća u odabranim uvjetima atmosfere (sastav plinova i temperarura) i stupanj njegove pokvarljivosti, plastične folije za pakiranje i oblici pakovanja te postupci kojima se postiže modifikacija sastava atmosfere u pakovanju. Za ilustraciju te metode konzerviranja, izneseni su rezultati vlastitih istraživanja, i to na povećanju trajnosti svježeg špinata pakiranjem u vrećice od plastičnog materijala različite propusnosti za plinove (polietilen, polietilen s perforacijama, polipropilen i polietilentereftalat). Uspješnost metode praćena je tijekom 10 dana skladištenja pri temperaturi od 6 ^oC, određivanjem mase, aktivnosti peroksidaze i cjelokupne obojenosti špinata. Rezultati su pokazali da se sve četiri folije, bez obzira na značajnu razliku u propusnosti za plinove, mogu jednako uspješno upotrijebiti za očuvanje kakvoće svježega špinata ako se on čuva 5 dana pri temperaturi od 6^oC. Nakon 5 dana kakvoća signifikantno opada, posebice u polietilenskoj foliji s perforacijama (P=0.05).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pospišil, Jasna; Dragović-Uzelac, Verica
Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi // XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić (ur.).
Zagreb, 1997. str. 21-24 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pospišil, J. & Dragović-Uzelac, V. (1997) Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi. U: Stjepan Pliestić (ur.)XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja.
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {1997}, pages = {21-24}, keywords = {trajnost, hla\djeno povr\'{c}e, pakiranje, modificirana atmosfera}, title = {Pove\'{c}anje trajnosti hla\djenoga povr\'{c}a pakiranjem u modificiranoj atmosferi}, keyword = {trajnost, hla\djeno povr\'{c}e, pakiranje, modificirana atmosfera}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {1997}, pages = {21-24}, keywords = {shelf-life, chilled vegetables, packing, modified atmosphere}, title = {Extension of shelf-life of chilled vegetables by packing in modified atmosphere}, keyword = {shelf-life, chilled vegetables, packing, modified atmosphere}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font