Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4043

Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija


Berković, Katarina; Prejac, Sandra; Ciković, Nada
Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija // XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, M. ; Trajkov, N. ; Smolec, S. (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. str. 176-176 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 4043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija
(The influence of edible fungi in brine and its storing temperature on tin and aluminium corrosion)

Autori
Berković, Katarina ; Prejac, Sandra ; Ciković, Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, M. ; Trajkov, N. ; Smolec, S. - : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997, 176-176

Skup
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
aluminij; korozija; model otopine; salamura; gljive; temperatura skladištenja; kositar
(aluminium; corrosion; model solutions; brine; fungi; storing temperature; tin)

Sažetak
Gljive se mogu skladištiti svježe, ali i obrađene, da bi im se produžila trajnost. Za konzerviranje šampinjona često se koristi slano-kisela salamura. Na taj se način zadržava boja, okus i tekstura kiselog proizvoda. Tijekom skladištenja konzervirane gljive dolaze u doticaj sa ambalažnim materijalom. Kako se za konzerviranje koriste i staklenke sa aluminijskim poklopcem i konzerve od bijelog lima, u ovom radu je bio ispitivan utjecaj uzoraka i na aluminij i na kositar. Prethodna istraživanja su ukazala na ovisnost sastava salamure i njenih dodataka na koroziju aluminija. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih temperatura skladištenja kako salmure, tako i salamure kojoj su dodane gljive na naveden ambalažne materijale. Ispitivanja korozijskih parametara aluminija i kositra provedena su gravimetrijskom i elektrokemijskim metodama (potenciostatska polarizacija, Tafelova ekstrapolacija i određivanje polarizacijskog otpora). Rezultati ispitivanja ukazuju na različito djelovanje salamure na kositar, odnosno aluminij, u odnosu na salamuru s gljivama pri različitim temperaturama skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Hamin (autor)

Avatar Url Nada Ciković (autor)

Avatar Url Katarina Berković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berković, Katarina; Prejac, Sandra; Ciković, Nada
Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija // XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, M. ; Trajkov, N. ; Smolec, S. (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. str. 176-176 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Berković, K., Prejac, S. & Ciković, N. (1997) Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija. U: Gojo, M., Trajkov, N. & Smolec, S. (ur.)XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Prejac, Sandra and Cikovi\'{c}, Nada}, year = {1997}, pages = {176-176}, keywords = {aluminij, korozija, model otopine, salamura, gljive, temperatura skladi\v{s}tenja, kositar}, title = {Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladi\v{s}tenja na koroziju kositra i aluminija}, keyword = {aluminij, korozija, model otopine, salamura, gljive, temperatura skladi\v{s}tenja, kositar}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Prejac, Sandra and Cikovi\'{c}, Nada}, year = {1997}, pages = {176-176}, keywords = {aluminium, corrosion, model solutions, brine, fungi, storing temperature, tin}, title = {The influence of edible fungi in brine and its storing temperature on tin and aluminium corrosion}, keyword = {aluminium, corrosion, model solutions, brine, fungi, storing temperature, tin}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font