Pregled bibliografske jedinice broj: 4043
Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija
Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija // XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, M. ; Trajkov, N. ; Smolec, S. (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. str. 176-176 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gljiva u salamuri i temperature skladištenja na koroziju kositra i aluminija
(The influence of edible fungi in brine and its storing temperature on tin and aluminium corrosion)
Autori
Berković, Katarina ; Prejac, Sandra ; Ciković, Nada
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Gojo, M. ; Trajkov, N. ; Smolec, S. - : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997, 176-176
Skup
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
aluminij; korozija; model otopine; salamura; gljive; temperatura skladištenja; kositar
(aluminium; corrosion; model solutions; brine; fungi; storing temperature; tin)
Sažetak
Gljive se mogu skladištiti svježe, ali i obrađene, da bi im se produžila trajnost. Za konzerviranje šampinjona često se koristi slano-kisela salamura. Na taj se način zadržava boja, okus i tekstura kiselog proizvoda. Tijekom skladištenja konzervirane gljive dolaze u doticaj sa ambalažnim materijalom. Kako se za konzerviranje koriste i staklenke sa aluminijskim poklopcem i konzerve od bijelog lima, u ovom radu je bio ispitivan utjecaj uzoraka i na aluminij i na kositar. Prethodna istraživanja su ukazala na ovisnost sastava salamure i njenih dodataka na koroziju aluminija. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih temperatura skladištenja kako salmure, tako i salamure kojoj su dodane gljive na naveden ambalažne materijale. Ispitivanja korozijskih parametara aluminija i kositra provedena su gravimetrijskom i elektrokemijskim metodama (potenciostatska polarizacija, Tafelova ekstrapolacija i određivanje polarizacijskog otpora). Rezultati ispitivanja ukazuju na različito djelovanje salamure na kositar, odnosno aluminij, u odnosu na salamuru s gljivama pri različitim temperaturama skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski