Pregled bibliografske jedinice broj: 4042
Korozija aluminija u model otopinama salamure korištene za konzerviranje gljiva
Korozija aluminija u model otopinama salamure korištene za konzerviranje gljiva // XV.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / M.Gojo, N.Trajkov, S.Smolec (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korozija aluminija u model otopinama salamure korištene za konzerviranje gljiva
(Corrosion of aluminium in model brine solutions used for edible fungi preservation)
Autori
Berković, Katarina ; Prejac, Sandra ; Vorkapić-Furač, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XV.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ M.Gojo, N.Trajkov, S.Smolec - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997
Skup
XV.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
aluminij; konzerviranje; korozija; model otopine; salamura; gljive
(aluminium; preservation; corrosion; model solutions; brine; fungi)
Sažetak
Gljive se konzerviraju u slano-kiseloj salamuri, čiji su osnovni sastojci natrij-klorid, limunska i askorbinska kiselina, te začini (biber, lovor i češnjak) koji konzerviranom proizvodu daju specifičan okus.
U postupku konzerviranja je važno dobro odabrati sastav salamure, da bi konzistencija, boja i miris gljiva ostali nepromijenjeni i da bi se sačuvala originalnost izvornog proizvoda.
Konzervirane gljive se čuvaju u staklenkama sa aluminijskim poklopcima.
Cilj ovog rada je ispitivanje međudjelovanja aluminija i pojedinih sastojaka, kao i aluminija i ukupnog sastava salamure. Ispitivanja brzine korozije aluminija provedena su elektrokemijskim metodama (potenciostatska polarizacija, Tafelova ekstrapolacija i određivanje polarizacijskog otpora), kao i gravimetrijskom metodom (mjerenje gubitka mase).
Rezultati ispitivanja pokazuju da prisustvo začina u otopini povećava korozivnost salamure.
Izvorni jezik
Hrvatski