Pregled bibliografske jedinice broj: 403976
Sirutka - sirovina za proizvodnju starter kultura za pekarstvo
Sirutka - sirovina za proizvodnju starter kultura za pekarstvo // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 95-111 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 403976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirutka - sirovina za proizvodnju starter kultura za pekarstvo
(Whey - raw material for the production of baker starter-cultures)
Autori
Mrvčić, Jasna ; Stanzer, Damir ; Božić, Dragana ; Stehlik-Tomas, Vesna
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58
(2008), 2;
95-111
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sirutka; Lactobacillus; starter-kulture; mliječna kiselina
(whey; Lactobacillus; starter; lactic acid)
Sažetak
U radu je ispitana mogućnost proizvodnje bakterija mliječne kiseline (BMK) prikladnih fizioloških karakteristika za pekarstvo na deproteiniziranoj sirutki, te uspoređena sa proizvodnjom na modificiranoj MRS podlozi. Istraženi su rast i fermentacijska aktivnost bakterija Leuconostoc mesenteroides L-3, Lactobacillus brevis L-62 i Lactobacillus plantarum L-73. Aktivnost navedenih BMK u fermentacijskim podlogama te kiselom tijestu praćena je mjerenjem količine nastale mliječne i octene kiseline. Iako je postignuta aktivnost BMK na sirutki manja nego na MRS, rezultati su pokazali da se deproteinizirana sirutka može koristiti kao osnovni supstrat u proizvodnji gore navedenih bakterija. Najveći prinos biomase (1, 7 g/l) i proizvodnja mliječne kiseline (9, 15 mg/mL) ostvareni su s bakterijom L. plantarum L-73. Ocjenjivanjem kruha (prema normativima DLG sheme ocjenjivanja) utvrđeno je da su dodatkom startera priređenih na bazi starter-kultura uzgojenih na deproteiniziranoj sirutki poboljšani okus i miris, elastičnost kruha, te njegova trajnost, u usporedbi sa kruhom proizvedenim klasičnim postupkom (uz dodatak monokulture pekarskog kvasca).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus