Pregled bibliografske jedinice broj: 403945
Komponente arome vina sorte plavac mali
Komponente arome vina sorte plavac mali, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 403945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komponente arome vina sorte plavac mali
(Aroma compounds of plavac mali wine)
Autori
Paleka, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2001
Stranica
50
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Aroma; crno vino; plavac mali; plinska kromatografija
(Aroma; red wine; plavac mali; gas chromatography)
Sažetak
U radu su određivane komponente aroma u vinima sorte Plavac mali s položaja otoka Brača i Hvara. Plavac mali je najrasprostranjenija kvalitetna sorta crnog grožđa u hrvatskoj, a jedna od njenih karakteristika je izuzetno bogat "Bouquet", koji nije dovoljno kemijski definiran. Aromatski sastav vina je prvenstveno uvjetovan sortom grožđa, zatim uvjetima prerade i dozrijevanja vina. Tvari arome analizirane su tehnikom plinske kromatografije uz "headspace" uzorkivač. Identifikacija i kvantifikacija provedena je metodom unutarnjeg standarda. Dobiveni rezultati su ukazali na neke karakteristike sorte a to su izuzetno visok udio i-amil alkohola i etil-acetata, te nizak udio i-amil-acetata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija