Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 403945

Komponente arome vina sorte plavac mali


Paleka, Nataša
Komponente arome vina sorte plavac mali, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 403945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komponente arome vina sorte plavac mali
(Aroma compounds of plavac mali wine)

Autori
Paleka, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
08.03

Godina
2001

Stranica
50

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
Aroma; crno vino; plavac mali; plinska kromatografija
(Aroma; red wine; plavac mali; gas chromatography)

Sažetak
U radu su određivane komponente aroma u vinima sorte Plavac mali s položaja otoka Brača i Hvara. Plavac mali je najrasprostranjenija kvalitetna sorta crnog grožđa u hrvatskoj, a jedna od njenih karakteristika je izuzetno bogat "Bouquet", koji nije dovoljno kemijski definiran. Aromatski sastav vina je prvenstveno uvjetovan sortom grožđa, zatim uvjetima prerade i dozrijevanja vina. Tvari arome analizirane su tehnikom plinske kromatografije uz "headspace" uzorkivač. Identifikacija i kvantifikacija provedena je metodom unutarnjeg standarda. Dobiveni rezultati su ukazali na neke karakteristike sorte a to su izuzetno visok udio i-amil alkohola i etil-acetata, te nizak udio i-amil-acetata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Paleka, Nataša
Komponente arome vina sorte plavac mali, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Paleka, N. (2001) 'Komponente arome vina sorte plavac mali', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Paleka, Nata\v{s}a}, year = {2001}, pages = {50}, keywords = {Aroma, crno vino, plavac mali, plinska kromatografija}, title = {Komponente arome vina sorte plavac mali}, keyword = {Aroma, crno vino, plavac mali, plinska kromatografija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Paleka, Nata\v{s}a}, year = {2001}, pages = {50}, keywords = {Aroma, red wine, plavac mali, gas chromatography}, title = {Aroma compounds of plavac mali wine}, keyword = {Aroma, red wine, plavac mali, gas chromatography}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font