Pregled bibliografske jedinice broj: 403827
Određivanje 4-etilfenola u crnim vinima primjenom GC/SPME tehnike
Određivanje 4-etilfenola u crnim vinima primjenom GC/SPME tehnike, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 403827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje 4-etilfenola u crnim vinima primjenom GC/SPME tehnike
(Determination of 4-ethilphenol in red wines using GC/SPME technic)
Autori
Klarić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
11.04
Godina
2006
Stranica
62
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Brettanomyces/Dekkera spp.; 4-etilfenol; vino
(Brettanomyces/Dekkera spp.; 4-ethilphenol; wine)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti udjel 4-etilfenola u crnim vinima. primjenjena je HS-SPME tehnika uz plinsku kromatografiju s plamenoionizacijskim detektorom (FID). Također je provedeno i senzorsko ocjenjuvanje s ciljem identifikacije tzv. "brett" mirisa. 4-etilfenol, nosilac tog mirisa, predstavlja glavni produkt aktivnosti kvasca brettanomyces/Dekkera. Proučavan je utjecaj starosti bačve na pojavu ovog kvasca. Uzorci vina sakupljeni su od različitih proizvođača, dio uzoraka je izuziman iz bačava a dio je bio u buteljama.Utvrđeno je da na pojavu Brettanomyces spp. u crnim vinima ne utječe starost bačve jer su značajne količine 4-etilfenola utvrđene i u uzorcima iz starih i novih bačava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058017
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)