Pregled bibliografske jedinice broj: 403344
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 403344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Effect of cultivation temperature on production of lactic acid by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)
Autori
Baršić, Vanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2008
Stranica
62
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; temperatura uzgoja; Lactobacillus amylovorus; HPLC
(lactic acid; batch cultivation; temperature of cultivation; Lactobacillus amylovorus; HPLC)
Sažetak
U ovom je radu istraživan utjecaj različitih temperatura uzgoja na rast amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T i proizvodnju mliječne kiseline. Uzgoj bakterijske kulture proveden je u modificiranoj MRS podlozi u koju je umjesto glukoze (20 g L-1) dodan topljivi škrob (10 g L-1). Odabrane su četiri različite temperature (30°C, 35°C, 45°C i 50°C) za uzgoj ove bakterije i proizvodnju mliječne kiseline u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. L. amylovorus DSM 20531T istovremeno provodi hidrolizu škroba i fermentira nastale saharide do mliječne kiseline. U opisanim uvjetima ova bakterija može rasti i provoditi homolaktičnu fermentaciju pri temperaturama od 30°C, 35°C i 45°C, dok su pri 50°C rast i aktivnost ove bakterije zanemarivi. Maksimalna brzina potrošnje topljivog škroba (0.89 h-1) i maksimalna specifična brzina rasta L. amylovorus DSM 20531T (0.87 h-1) postignute su pri 45°C. Maksimalna brzina proizvodnje mliječne kiseline s pomoću ove amilolitičke bakterije postignuta je pri temperaturi od 45°C i iznosila je 2.01 h-1. Pri ovoj je temperaturi procijenjena i najveća produktivnost proizvodnje mliječne kiseline (PrP = 1.45 g L-1 h-1).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb