Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 403344

Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T


Baršić, Vanda
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 403344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Effect of cultivation temperature on production of lactic acid by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)

Autori
Baršić, Vanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2008

Stranica
62

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
mliječna kiselina; šaržni uzgoj; temperatura uzgoja; Lactobacillus amylovorus; HPLC
(lactic acid; batch cultivation; temperature of cultivation; Lactobacillus amylovorus; HPLC)

Sažetak
U ovom je radu istraživan utjecaj različitih temperatura uzgoja na rast amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T i proizvodnju mliječne kiseline. Uzgoj bakterijske kulture proveden je u modificiranoj MRS podlozi u koju je umjesto glukoze (20 g L-1) dodan topljivi škrob (10 g L-1). Odabrane su četiri različite temperature (30°C, 35°C, 45°C i 50°C) za uzgoj ove bakterije i proizvodnju mliječne kiseline u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. L. amylovorus DSM 20531T istovremeno provodi hidrolizu škroba i fermentira nastale saharide do mliječne kiseline. U opisanim uvjetima ova bakterija može rasti i provoditi homolaktičnu fermentaciju pri temperaturama od 30°C, 35°C i 45°C, dok su pri 50°C rast i aktivnost ove bakterije zanemarivi. Maksimalna brzina potrošnje topljivog škroba (0.89 h-1) i maksimalna specifična brzina rasta L. amylovorus DSM 20531T (0.87 h-1) postignute su pri 45°C. Maksimalna brzina proizvodnje mliječne kiseline s pomoću ove amilolitičke bakterije postignuta je pri temperaturi od 45°C i iznosila je 2.01 h-1. Pri ovoj je temperaturi procijenjena i najveća produktivnost proizvodnje mliječne kiseline (PrP = 1.45 g L-1 h-1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baršić, Vanda
Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Baršić, V. (2008) 'Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bar\v{s}i\'{c}, Vanda}, year = {2008}, pages = {62}, keywords = {mlije\v{c}na kiselina, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, temperatura uzgoja, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, title = {Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mlije\v{c}ne kiseline s pomo\'{c}u bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {mlije\v{c}na kiselina, \v{s}ar\v{z}ni uzgoj, temperatura uzgoja, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bar\v{s}i\'{c}, Vanda}, year = {2008}, pages = {62}, keywords = {lactic acid, batch cultivation, temperature of cultivation, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, title = {Effect of cultivation temperature on production of lactic acid by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {lactic acid, batch cultivation, temperature of cultivation, Lactobacillus amylovorus, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font