Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 402825

Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Gordana, Šimić, Gordana; Novoselović, Dario; Abičić, Ivan; Lenart, Lidija; Guberac, Vlado
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima // Sjemenarstvo, 26 (2009), 1-2; 5-16 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 402825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima
(Protein content and grain yield in spring barley considering the synergy of genotype and environment)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Gordana, Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario ; Abičić, Ivan ; Lenart, Lidija ; Guberac, Vlado

Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 26 (2009), 1-2; 5-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jari ječam ; sorta ; urod zrna ; količina bjelančevina ; GEI
(spring barley ; variety ; grain yield ; protein content ; GEI)

Sažetak
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) istraživan je interakcijski učinak sorta*okolina AMMI1 i AMMI2 modelom za urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu. Analizom varijance za urod zrna utvrđeni su značajni učinci godine i sorte, dok su značajni učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte procijenjeni za sadržaj bjelančevina. Za sadržaj bjelančevina značajne su interakcije godina*lokalitet, godina*norma sjetve, godina*sorta. Sorta Matej ostvarila je najviši urod zrna u provedenim istraživanjima, uz nizak interakcijski skor IPCA1, a što ukazuje na visoku adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje. Na biplotu se uočava povezanost ove sorte s uvjetima proizvodnje lokacije Nova Gradiška- 2005. Sorta Scarlet, uz urod zrna na razini prosjeka pokusa, vrlo visokog je interakcijskog skora IPCA1, a što ukazuje na nižu adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje (lokacije-godine) u provedenim istraživanjima. Sorte Fran i Scarlett, su sorte koje se odlikuju nižim sadržajem bjelančevina, a u provedenim istraživanjima sorta Scarlett je imala viši interakcijski skor IPCA1, a sorta Fran niži interakcijski skor IPCA 1. Putem AMMI2 biplot modela uočava se velika udaljenost sorti Astor, Matej i Scarlett od ishodišta, a što upućuje na nestabilnost ovih sorti za svojstvo sadržaja bjelančevina, te na značajan specifičan učinak okolišnih uvjeta na sadržaj bjelančevina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-073-0730718-0536 - Razvoj QTL pomoću molekularnih markera za svojstva kvalitete pšenice (Novoselović, Dario, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Kovačević, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0730718-0259 - Genotip i stresni učinci u proizvodnji i kvaliteti sjemena pšenice i ječma (Guberac, Vlado, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Gordana, Šimić, Gordana; Novoselović, Dario; Abičić, Ivan; Lenart, Lidija; Guberac, Vlado
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima // Sjemenarstvo, 26 (2009), 1-2; 5-16 (recenziran, članak, znanstveni)
Lalić, A., Kovačević, J., Gordana, Šimić, Gordana, Novoselović, D., Abičić, I., Lenart, L. & Guberac, V. (2009) Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima. Sjemenarstvo, 26 (1-2), 5-16.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Novoselovi\'{c}, Dario and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Lenart, Lidija and Guberac, Vlado}, year = {2009}, pages = {5-16}, keywords = {jari je\v{c}am, sorta, urod zrna, koli\v{c}ina bjelan\v{c}evina, GEI}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {26}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Sadr\v{z}aj bjelan\v{c}evina i urod zrna genotipova jarog je\v{c}ma u razli\v{c}itim proizvodnim uvjetima}, keyword = {jari je\v{c}am, sorta, urod zrna, koli\v{c}ina bjelan\v{c}evina, GEI} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Novoselovi\'{c}, Dario and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and Lenart, Lidija and Guberac, Vlado}, year = {2009}, pages = {5-16}, keywords = {spring barley, variety, grain yield, protein content, GEI}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {26}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Protein content and grain yield in spring barley considering the synergy of genotype and environment}, keyword = {spring barley, variety, grain yield, protein content, GEI} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font