Pregled bibliografske jedinice broj: 402807
Sadržaj bjelančevina i urod zrna kod ozimog ječma obzirom na sinergiju genotipa i okoliša u Republici Hrvatskoj
Sadržaj bjelančevina i urod zrna kod ozimog ječma obzirom na sinergiju genotipa i okoliša u Republici Hrvatskoj // Poljoprivreda (Osijek), 15 (2009), 1; 11-18 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 402807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj bjelančevina i urod zrna kod ozimog ječma
obzirom na sinergiju genotipa i okoliša u
Republici Hrvatskoj
(Protein Content And Grain Yield Of Winter Barley
Cultivars Considering Genotype And Environment
Synergy In The Republic Of Croatia)
Autori
Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Kovačević, Josip ; Novoselović, Dario ; Abičić, Ivan ; Duvnjak, Vinko ; Lenart, Lidija
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 15
(2009), 1;
11-18
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ozimi ječam ; sorta ; urod zrna ; količina bjelančevina ; GEI
(winter barley ; variety ; grain yield ; protein content ; GEI)
Sažetak
U četverogodišnjim pokusima s 14 sorti ječma na lokalitetima u Tovarniku, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku istraživan je interakcijski učinak sorta*okolina AMMI1 i AMMI2 modelom za urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu. Analizom varijance procijenjeni su značajni učinci godine, lokaliteta i sorte na urod zrna i sadržaj bjelančevina. Najvišim urodima zrna, slične razine, izdvojile su se sorte Bingo (7, 357 t/ha) i Barun (7, 336 t/ha). Najviše količine bjelančevina u zrnu su sorte Vanessa (13, 06%) i Prometej (12, 94%), a najniže količine bjelančevina u zrnu su sorte Barun (12, 14%) i Princ (12, 29%). Visoku stabilnost uroda zrna i količine bjelančevina u zrnu ječma, imala je sorta Barun. Stabilnost sorte Barun za urod zrna je izraženija s obzirom na godinu ispitivanja nego u odnosu na lokalitet ispitivanja. Sorta Vanessa uz visoki prosječni sadržaj bjelančevina u provedenim istraživanjima imala je visoke interakcijske skorove IPCA1, koji su izraženiji kod lokaliteta nego godina ispitivanja. Sorte Tiffany, Plaisant i Favorit su osrednjih do viših interakcijskih skorova IPCA1 i IPCA2 za sadržaj bjelančevina, a u biplot AMMI2 modelu ne pokazuju povezanosti s lokacijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-073-0730718-0536 - Razvoj QTL pomoću molekularnih markera za svojstva kvalitete pšenice (Novoselović, Dario, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Kovačević, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivan Abičić
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)
Josip Kovačević
(autor)
Vinko Duvnjak
(autor)
Dario Novoselović
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Lidija Dujmović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts