Pregled bibliografske jedinice broj: 402690
Perfekcionizam, svijest o sebi, negativni afekt i izbjegavanje kao odrednice prejedanja
Perfekcionizam, svijest o sebi, negativni afekt i izbjegavanje kao odrednice prejedanja, 2009., diplomski rad, Filozofski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 402690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Perfekcionizam, svijest o sebi, negativni afekt i izbjegavanje kao odrednice prejedanja
(Perfectionism, self-consciousness, negative affect and avoidance as determinants of binge eating)
Autori
Šajina, Šarlota
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Filozofski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
08.04
Godina
2009
Stranica
76
Mentor
Pokrajac-Bulian, Alessandra
Ključne riječi
prejedanje; perfekcionizam; svijest o sebi; negativni afekt; teorija izbjegavanja
(binge eating; perfectionism; self-consciousness; negative affect; escape theory)
Sažetak
Prejedanje se pokazalo vrlo raširenom pojavom posebice u modernim zapadnim društvima. Također, javlja se u širokom dobnom rasponu te se učestalo povezuje s različitim zdravstvenim i psihološkim smetnjama. Stoga je glavni cilj ovog istraživanja bio utvrditi psihološke čimbenike koji vode do prejedanja. Teorija izbjegavanja (Heatherton i Baumeister, 1991.) dala je vrlo cjeloviti teorijski doprinos u razumijevanju psiholoških procesa u podlozi prejedanja te su se ovim istraživanjem provjerile njezine glavne postavke. U istraživanju je sudjelovalo 400 studentica različitih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, raspona dobi od 19 do 29 godina, koje su mjerama samoprocjene ispitane o osobinama prefekcionizma, privatnoj svijesti o sebi, negativnom afektu, strategijama suočavanja sa slikom tijela te ponašanju prejedanja. Rezultati regresijske analize pokazuju da su provođenje dijete, indeks tjelesne mase, visoki standardi i red kao dimenzije perfekcionizma te negativni afekt i suočavanje izbjegavanjem značajni prediktori prejedanja. Također, ispitanice s izrazito visokom sklonosti prejedanju imaju viši indeks tjelesne mase, češće provode dijetu te imaju veće rezultate na varijablama visoki standardi, diskrepanca, privatna svijest o sebi, negativni afekt i strategije suočavanja usmjeravanjem na izgled i izbjegavanjem u odnosu na ispitanice s niskom sklonosti prejedanju. Ovakvi rezultati upućuju na moguće postojanje rizičnoga profila za razvoj poremećaja prejedanja. Stoga je preporuka ispitivane varijable uključiti u programe prevencije i tretman poremećaja hranjenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Psihologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
009-0092660-2656 - Psihosocijalni aspekti pretilosti (Pokrajac-Bulian, Alessandra, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Filozofski fakultet, Rijeka
Profili:
Alessandra Pokrajac Bulian
(mentor)