Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 402538

Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine


Colović, Željana
Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 402538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine
(Average nutritive density of meals with respect to the liquid intake)

Autori
Colović, Željana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.02

Godina
2009

Stranica
57

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
mlade žene; nutritivna gustoća; tekućina
(young females; nutritive density; liquid)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi prosječnu dnevnu nutritivnu gustoću obroka s obzirom na unos tekućine, te utvrditi osobitosti unosa pića u mladih žena. Upotrebljene dijetetičke metode bile su upitnik o učestalosti unosa pića i 24-satno prisjećanje konzumirane hrane i pića. Ispitanici obuhvaćeni ovim istraživanjem bili su isključivo mlade odrasle žene (n=103), prosječne dobi 21 godine. Prosječni dnevni unos tekućine, te prosječan dnevni unos različitih vrsta napitaka (voda, bezalkoholna pića, čaj, kava, ...) uspoređen je sa smjernicama za unos tekućine. Ispitanice su podijeljene u dvije skupine s obzirom na vrstu i količinu unosa pića. Skupina koja je unosila >1L vode/dan unosila je više tiamina i riboflavina. Pri procjeni kakvoće prehrane ispitanica pomoću nutritivne gustoće dobivene su statistički značajne razlike (p<0, 05) za neke mikronutrijente (tiamin, riboflavin, karotenoidi, fosfor i željezo). Unos željeza, cinka, kalcija i vitamina A prema tri seta standarda za nutritivnu gustoću (FAO, ERFP, DRI) je bio nedovoljan. Razlike u energetskoj gustoći i unosu makronutrijenata nisu primijećene kada su ispitanice podijeljene s obzirom na unos različitih pića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Colović, Željana
Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Colović, Ž. (2009) 'Prosječna nutritivna gustoća obroka s obzirom na unos tekućine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Colovi\'{c}, \v{Z}eljana}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {mlade \v{z}ene, nutritivna gusto\'{c}a, teku\'{c}ina}, title = {Prosje\v{c}na nutritivna gusto\'{c}a obroka s obzirom na unos teku\'{c}ine}, keyword = {mlade \v{z}ene, nutritivna gusto\'{c}a, teku\'{c}ina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Colovi\'{c}, \v{Z}eljana}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {young females, nutritive density, liquid}, title = {Average nutritive density of meals with respect to the liquid intake}, keyword = {young females, nutritive density, liquid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font