Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 40236

Sastav i kakvoća djevičanskog maslinova ulja proizvedenog na području sjevernog Jadrana Republike Hrvatske


Giacometti, Jasminka; Milin, Čedomila
Sastav i kakvoća djevičanskog maslinova ulja proizvedenog na području sjevernog Jadrana Republike Hrvatske // XXVII. stručni skup "Ekologija u praksi"
Trogir, 2000. str. 135-136 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 40236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i kakvoća djevičanskog maslinova ulja proizvedenog na području sjevernog Jadrana Republike Hrvatske
(Composition and qualitative characteristics of virgin olive oils produced from Northern Adriatic region of the Republic of Croatia)

Autori
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
XXVII. stručni skup "Ekologija u praksi" / - Trogir, 2000, 135-136

Skup
XXVII. stručni skup "Ekologija u praksi"

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 26.10.2000. - 28.10.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; karakterizacija djevičanskog maslinova ulja; značajke kakvoće; steroli; alifatski alkoholi; zasićene masne kiseline na mjestu 2; ukupni polifenoli i alfa-tokoferol
(virgin olive oil; virgin olive oil characterisation; quality parameters; sterols; aliphatic alcohols; fatty acids in 2-position; total polyphenols and alfa-tocopherol)

Sažetak
Istra i kvarnerski otoci smješteni su na području Sjevernog Jadrana Republike Hrvatske. Većinu proizvedenog maslinova ulja sa područja kvarnerskih otoka (Krk, Cres), dobiveno iz autohtonih sorti maslina (Debela, Naska, Rosulja, Slatka, Plominka, Širnjača) i većinu proizvedenog ulja u Istri (iz kultivara Buga, Carbonera, Bianchera, Leccino, itd) prema rezultatima ispitivanja kemijskog sastava može se svrstati u djevičansko maslinovo ulje ekstra kakvoće. Ovim radom prikazana je karakterizacija djevičanskog maslinova ulja tijekom berbe 1997/98, 1998/99 i 1999/2000. Na osnovu kemijskih analiza (kiselost, peroksidni broj, spektrofotometrijske konstante, sadržaj masnih kiselina, zasićene masne kiseline na mjestu 2, steroli i sadržaj alifatskih alkohola) određena je kakvoća maslinova ulja u ispitivanim uzorcima. Kemijske analize popraćene su određivanjem ukupnih polifenola u obliku kavene kiseline, skvalena i alfa-tokoferola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
062003

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Jasminka Giacometti (autor)

Avatar Url Čedomila Milin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Giacometti, Jasminka; Milin, Čedomila
Sastav i kakvoća djevičanskog maslinova ulja proizvedenog na području sjevernog Jadrana Republike Hrvatske // XXVII. stručni skup "Ekologija u praksi"
Trogir, 2000. str. 135-136 (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)
Giacometti, J. & Milin, Č. (2000) Sastav i kakvoća djevičanskog maslinova ulja proizvedenog na području sjevernog Jadrana Republike Hrvatske. U: XXVII. stručni skup "Ekologija u praksi".
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka and Milin, \v{C}edomila}, year = {2000}, pages = {135-136}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, karakterizacija djevi\v{c}anskog maslinova ulja, zna\v{c}ajke kakvo\'{c}e, steroli, alifatski alkoholi, zasi\'{c}ene masne kiseline na mjestu 2, ukupni polifenoli i alfa-tokoferol}, title = {Sastav i kakvo\'{c}a djevi\v{c}anskog maslinova ulja proizvedenog na podru\v{c}ju sjevernog Jadrana Republike Hrvatske}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, karakterizacija djevi\v{c}anskog maslinova ulja, zna\v{c}ajke kakvo\'{c}e, steroli, alifatski alkoholi, zasi\'{c}ene masne kiseline na mjestu 2, ukupni polifenoli i alfa-tokoferol}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka and Milin, \v{C}edomila}, year = {2000}, pages = {135-136}, keywords = {virgin olive oil, virgin olive oil characterisation, quality parameters, sterols, aliphatic alcohols, fatty acids in 2-position, total polyphenols and alfa-tocopherol}, title = {Composition and qualitative characteristics of virgin olive oils produced from Northern Adriatic region of the Republic of Croatia}, keyword = {virgin olive oil, virgin olive oil characterisation, quality parameters, sterols, aliphatic alcohols, fatty acids in 2-position, total polyphenols and alfa-tocopherol}, publisherplace = {Trogir, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font