Pregled bibliografske jedinice broj: 402065
Prebiotici
Prebiotici, 2007. (natuknica u enciklopediji, leksikonu, rječniku i sl.).
CROSBI ID: 402065 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prebiotici
(Prebiotics)
Autori
Šušković, Jagoda
Izvornik
Hrvatska enciklopedija
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, natuknica u enciklopediji, leksikonu, rječniku i sl.
Godina
2007
Ključne riječi
Prebiotici
(Prebiotics)
Sažetak
PREBIOTIK (lat. +grč.:prije života) ima dva posve različita značenja. Izvorno značenje odnosi se na molekule koje su prethodile pojvi života na zemlji. Drugo značenje odnosi se, na pojam PREBIOTIK u prehrambenom kontekstu, i podrazumijeva prirodne ili sintetički proizvedene supstrate koji korisno djeluju na domaćina selektivnom stimulacijom rasta i/ili aktivnosti jedne bakterijske vrste ili ograničenog broja bakterijskih vrsta u debelom crijevu, i tako poboljšavaju zdravlje ljudi. Prebiotički supstrati su ugljikohidratne strukture, a mogu biti šećerni alkoholi (ksilitol, sorbitol), disaharidi (laktuloza, laktitol), oligosaharidi (fruktooligosaharidi, oligofruktoza) i polisaharidi (inulin, rezistentni škrob). Otporni su na djelovanje enzima gornjeg dijela probavnog sustava i tako neprobavljeni dospijevaju u debelo crijevo gdje služe kao supstrat (hrana) korisnim, autohtono prisutnim ili alohtonim (unesenim) probiotičkim bakterijama. Tipični prirodni izvori prebiotika su gomolji čičoke, korijen cikorije, sirova zob, nerafinirana pšenica i ječam.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(autor)