Pregled bibliografske jedinice broj: 401669
Određivanje koeficijenta toplinske provodljivosti tijesta tvrdo-slatke forumule stacionarnom metodom
Određivanje koeficijenta toplinske provodljivosti tijesta tvrdo-slatke forumule stacionarnom metodom, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 401669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje koeficijenta toplinske provodljivosti tijesta tvrdo-slatke forumule stacionarnom metodom
(Determination of thermal conductivity coefficient of dough hard-aweet formula by steady-state method)
Autori
Mijić, Danijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.11
Godina
2006
Stranica
37
Mentor
Šeruga, Bernarda
Ključne riječi
TC1; koeficijent toplinske provodljivosti; tijesto HS formule; gustoća
(TC1; thermal conductivity coefficient; HS formula; dough; bulk density)
Sažetak
Podataka o svojstvima sirovina i proizvoda prehrambene insdustirje, a posebno pekarske, ima relativno malo. Ovi podaci su bitni za energetsko bilanciranje i praćenje procesa. U ovom radu prikazani su rezultati određivnaja koeficijenta toplinske provodljivosti standardnog tijesta tvrdo-slatke (HS) formule, te određivanje gustoće vaganjem poznatih volumena tijesta (1 cm3) na sobnoj temperaturi (25°C). Mjerenja su provedena u temperaturnom intervalu od 35-60°C za tijesto HS formule s oscilacijom +/- 1°C, uz mogućnost reguliranja debljine uzorka od 3 do 10 mm. Uvijeti mjerenja kontorlirani su pomoću računala. Najmanja vrijednost koeficijenta toplinske provodljivosti za tijesto HS formule određena je na temperaturi od 49, 5+/- 0, 0676 °C i iznosi 0, 2169+/- 0, 0170 W/mK, dok je najveća vrijednost određena na temperaturi od 39, 1+/-0, 0365°C i iznosi 0, 317+/-0, 0223 W/mK. Srednja vrijednost gustoće za tijesto tvrdo-slatke (HS) formule na sobnoj temperaturi (25°C) iznosi 1, 3678+/-0, 0206 g/cm3.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija