Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401628

Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja


Mazić, Silvija
Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 401628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja
(Influence of a process parameters on decoloration of crude degummed oil)

Autori
Mazić, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
15.07

Godina
2008

Stranica
49

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
sirovo suncokretovo i repičino ulje; dekoloracija; aktivna zemlja; procesni parametri; reološka svojstva
(crude sunflower and rapssed oli; decoloration; active clay; process parameters; rheological properties)

Sažetak
Proces rafinacije ulja provodi se radi uklanjanja sastojaka koji umanjuju senzorska svojstva i održivost ulja. Dekoloracija ulja je tehnološki postupak za djelomično ili potpuno uklanjanje pigmenata iz biljnih ulja s ciljem dobivanja ulja privlačne boje za potrošače. Uz pigmente uklanjaju se i fosfolipidi, tragovi metala, preostali sapuni, te primarni i sekundarni produkti oksidacije. Cilj rada je istražiti utjecaj procesnih parametara (vrsta i udio zemlje, temperature, vrijeme) na efikasnost dekoloracije sirovog suncokretovog i repičinog ulja dobivenog metodom prešanja. Određivani su prinos i gubitci ulja tijekom procesa. Uspješnost procesa dekoloracije sirovog ulja praćena je primjenom spektrofotometra mjerenjem transparencije i apsorbancije bijeljenog ulja. Istraživanja reoloških svojstava sirovih degumiranih ulja provedena su na rotacijskom viskozimetru „ Rheomat 15T“ pri 22 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da je degumirano dekolorirano sirovo ulje Newtonska tekućina. Procesni parametri i zemlja za bijeljenje dodana u raznim udjelima utječu na dekoloraciju sirovog ulja i smanjenje slobodnih masnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mazić, Silvija
Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Mazić, S. (2008) 'Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mazi\'{c}, Silvija}, year = {2008}, pages = {49}, keywords = {sirovo suncokretovo i repi\v{c}ino ulje, dekoloracija, aktivna zemlja, procesni parametri, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja}, keyword = {sirovo suncokretovo i repi\v{c}ino ulje, dekoloracija, aktivna zemlja, procesni parametri, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mazi\'{c}, Silvija}, year = {2008}, pages = {49}, keywords = {crude sunflower and rapssed oli, decoloration, active clay, process parameters, rheological properties}, title = {Influence of a process parameters on decoloration of crude degummed oil}, keyword = {crude sunflower and rapssed oli, decoloration, active clay, process parameters, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font