Pregled bibliografske jedinice broj: 401628
Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja
Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 401628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na dekoloraciju sirovog degumiranog ulja
(Influence of a process parameters on decoloration of crude degummed oil)
Autori
Mazić, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2008
Stranica
49
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sirovo suncokretovo i repičino ulje; dekoloracija; aktivna zemlja; procesni parametri; reološka svojstva
(crude sunflower and rapssed oli; decoloration; active clay; process parameters; rheological properties)
Sažetak
Proces rafinacije ulja provodi se radi uklanjanja sastojaka koji umanjuju senzorska svojstva i održivost ulja. Dekoloracija ulja je tehnološki postupak za djelomično ili potpuno uklanjanje pigmenata iz biljnih ulja s ciljem dobivanja ulja privlačne boje za potrošače. Uz pigmente uklanjaju se i fosfolipidi, tragovi metala, preostali sapuni, te primarni i sekundarni produkti oksidacije. Cilj rada je istražiti utjecaj procesnih parametara (vrsta i udio zemlje, temperature, vrijeme) na efikasnost dekoloracije sirovog suncokretovog i repičinog ulja dobivenog metodom prešanja. Određivani su prinos i gubitci ulja tijekom procesa. Uspješnost procesa dekoloracije sirovog ulja praćena je primjenom spektrofotometra mjerenjem transparencije i apsorbancije bijeljenog ulja. Istraživanja reoloških svojstava sirovih degumiranih ulja provedena su na rotacijskom viskozimetru „ Rheomat 15T“ pri 22 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da je degumirano dekolorirano sirovo ulje Newtonska tekućina. Procesni parametri i zemlja za bijeljenje dodana u raznim udjelima utječu na dekoloraciju sirovog ulja i smanjenje slobodnih masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)