Pregled bibliografske jedinice broj: 401602
Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke
Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke, 2008., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 401602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke
(Influence of additives on the rheological properties of beverages based on whey)
Autori
Tihana Toplek
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.11
Godina
2008
Stranica
50
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
reološka svojstva; sirutka; hidrokoloidi; Newtonski tip tekućine
(rheological properties; whey; hydrocolloids; Newton type of liquid)
Sažetak
U ovom radu istraživana su reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke dobivene od kravljeg mlijeka u procesu proizvodnje sira. Promatran je utjecaj dodataka različite vrste hidrokoloida, šećera, različitih udjela sojinog i punomasnog kravljeg mlijeka u prahu, te utjecaj dodataka sirutke u prahu i kalcijevog kazeinata. Mjerenje reoloških svojstava napitaka provedeno je na rotacijskom viskozimetru sa konusnim mjernim tijelima i cilindričnom posudom model „ Rheomat 15T“ kod temperature 25 °C. Dobiveni podatci korišteni su za grafički prikaz smičnog naprezanja i brzine smicanja te za izračun reološkog parametra viskoziteta napitka na osnovi sirutke. Rezultati istraživanja su pokazali da napitak predstavlja Newtonski tip tekućine, te da najveći utjecaj na viskoznost konačnog proizvoda, od korištenih hidrokoloida i šećera pokazuju guar i saharoza. Također je utvrđeno da punomasno kravlje mlijeko u prahu pokazuje manju viskoznost u odnosu na sojino mlijeko u prahu. Dodatak kalcijevog kazeinata daje veću viskoznost napitka u odnosu na dodatak sirutke u prahu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)