Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401602

Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke


Tihana Toplek
Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke, 2008., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 401602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke
(Influence of additives on the rheological properties of beverages based on whey)

Autori
Tihana Toplek

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.11

Godina
2008

Stranica
50

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
reološka svojstva; sirutka; hidrokoloidi; Newtonski tip tekućine
(rheological properties; whey; hydrocolloids; Newton type of liquid)

Sažetak
U ovom radu istraživana su reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke dobivene od kravljeg mlijeka u procesu proizvodnje sira. Promatran je utjecaj dodataka različite vrste hidrokoloida, šećera, različitih udjela sojinog i punomasnog kravljeg mlijeka u prahu, te utjecaj dodataka sirutke u prahu i kalcijevog kazeinata. Mjerenje reoloških svojstava napitaka provedeno je na rotacijskom viskozimetru sa konusnim mjernim tijelima i cilindričnom posudom model „ Rheomat 15T“ kod temperature 25 °C. Dobiveni podatci korišteni su za grafički prikaz smičnog naprezanja i brzine smicanja te za izračun reološkog parametra viskoziteta napitka na osnovi sirutke. Rezultati istraživanja su pokazali da napitak predstavlja Newtonski tip tekućine, te da najveći utjecaj na viskoznost konačnog proizvoda, od korištenih hidrokoloida i šećera pokazuju guar i saharoza. Također je utvrđeno da punomasno kravlje mlijeko u prahu pokazuje manju viskoznost u odnosu na sojino mlijeko u prahu. Dodatak kalcijevog kazeinata daje veću viskoznost napitka u odnosu na dodatak sirutke u prahu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0565 - Unapređenje procesa proizvodnje hrane

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tihana Toplek
Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke, 2008., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Tihana Toplek (2008) 'Utjecaj dodataka na reološka svojstva napitaka na osnovi sirutke', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {50}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, sirutka, hidrokoloidi, Newtonski tip teku\'{c}ine}, title = {Utjecaj dodataka na reolo\v{s}ka svojstva napitaka na osnovi sirutke}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, sirutka, hidrokoloidi, Newtonski tip teku\'{c}ine}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {50}, keywords = {rheological properties, whey, hydrocolloids, Newton type of liquid}, title = {Influence of additives on the rheological properties of beverages based on whey}, keyword = {rheological properties, whey, hydrocolloids, Newton type of liquid}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font