Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401291

Određivanje poroznosti sredine kruha računalnom analizom slike


Lukinac, Jasmina; Čačić, Frane; Magdić, Damir; Jokić, Stela; Nagy Medea
Određivanje poroznosti sredine kruha računalnom analizom slike // XII. Ružičkini dani Zbornik radova i sažetaka / Tomas, Srećko (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2008. str. 122-122 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 401291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje poroznosti sredine kruha računalnom analizom slike
(Image analysis of bread crumb structure in relation to different additives content)

Autori
Lukinac, Jasmina ; Čačić, Frane ; Magdić, Damir ; Jokić, Stela ; Nagy Medea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XII. Ružičkini dani Zbornik radova i sažetaka / Tomas, Srećko - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2008, 122-122

ISBN
978-953-7005-17-7

Skup
XII. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.09.2008. - 19.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kruh; udio aditiva; računalna analiza slike; izgled sredine kruha
(bread; additive content; image analysis; bread crumb structure)

Sažetak
Tijekom standardizirane i računalom upravljane i nadzirane proizvodnje kruha, pojavljuju se razlike u izgledu gotovih proizvoda. Osim vanjskog izgleda pekarskih proizvoda, važno senzorsko svojstvo koje privlači potrošača je i izgled same sredine kruha. Radi uspostavljanja homogene raspodjele te jednolike veličine šupljina na kruhu bitno je dobro poznavanje procesnih parametara koji na njih utječu. Ti parametri uključuju odabir pojedine vrste brašna i njemu odgovarajućeg aditiva, vrijeme i temperaturu pečenja kruha, udio vode te drugih sastojaka koji su određeni pojedinom proizvodnom recepturom. Cilj ovog rada bio je odrediti optimalni udio i raspodjelu šupljina sredine kruha na bazi dvije vrste brašna te dodatkom različitih udjela istog aditiva (0.5%, 1, 0% i 1, 5%), sa stalnim procesnim parametrima i recepturom. Udio šupljina određen je metodom računalne analize slike na kriškama kruha, a dobiveni podaci su statistički obrađeni te prikazani tablično i grafički. Pri proizvodnji kruha korištene su dvije vrste Mađarskog brašna (Gyermely BL 55 Busafinomliszt – TIP A i Feher Sutoliszt – TIP B), a kao aditiv korišten je također Mađarski Dunapan. Povećanjem udjela aditiva dolazi do smanjenja volumena kruha, za oba tipa brašna. Statistička obrada podataka dobivenih analizom slike (analiza presjeka kruha) ukazala je na različitost svojstava brašna tip A i B, kao i utjecaja aditiva na svojstva kruha. Brašno tipa A tvori kriške s prosječno 350 – 500 šupljina na površini s prosječnom površinom šupljine od 100- 300 pixela, dok kod brašna tipa B broj šupljina se kreće od 250 – 500 i prosječne površine šupljine od 100 – 600 pixela ovisno o dodanoj količini aditiva. S povećanjem udjela aditiva brašnu dolazi do povećanja broja šupljina i smanjenja prosječne površine šupljine (negativni koeficijent korelacije manji od -0.9 statistički značajan uz p<0.005), što je bolje izraženo kod brašna tipa B.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Lukinac, Jasmina; Čačić, Frane; Magdić, Damir; Jokić, Stela; Nagy Medea
Određivanje poroznosti sredine kruha računalnom analizom slike // XII. Ružičkini dani Zbornik radova i sažetaka / Tomas, Srećko (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2008. str. 122-122 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Lukinac, J., Čačić, F., Magdić, D., Jokić, S. & Nagy Medea (2008) Određivanje poroznosti sredine kruha računalnom analizom slike. U: Tomas, S. (ur.)XII. Ružičkini dani Zbornik radova i sažetaka.
@article{article, author = {Lukinac, Jasmina and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Frane and Magdi\'{c}, Damir and Joki\'{c}, Stela}, editor = {Tomas, S.}, year = {2008}, pages = {122-122}, keywords = {kruh, udio aditiva, ra\v{c}unalna analiza slike, izgled sredine kruha}, isbn = {978-953-7005-17-7}, title = {Odre\djivanje poroznosti sredine kruha ra\v{c}unalnom analizom slike}, keyword = {kruh, udio aditiva, ra\v{c}unalna analiza slike, izgled sredine kruha}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lukinac, Jasmina and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Frane and Magdi\'{c}, Damir and Joki\'{c}, Stela}, editor = {Tomas, S.}, year = {2008}, pages = {122-122}, keywords = {bread, additive content, image analysis, bread crumb structure}, isbn = {978-953-7005-17-7}, title = {Image analysis of bread crumb structure in relation to different additives content}, keyword = {bread, additive content, image analysis, bread crumb structure}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font