Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401205

Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava


Prgomet, Iva; Mujić, Ibrahim; Jevtić, Srđana; Dudaš, Slavica; Prgomet, Željko; Jokić, Stela
Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava // Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers
Rovinj, Hrvatska, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 401205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava
(Influence of different pretreatment methods on the yield and color of dried figs)

Autori
Prgomet, Iva ; Mujić, Ibrahim ; Jevtić, Srđana ; Dudaš, Slavica ; Prgomet, Željko ; Jokić, Stela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers / - , 2009

Skup
Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 04.03.2009. - 06.03.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sušenje; smokva; prethodna obrada; boja; iskorištenje
(drying; fig; pretreatment; color; yield)

Sažetak
Zbog izuzetno brze kvarljivosti plodova, uzgoj smokava trenutačno je u Hrvatskoj u opadanju. Sušenje smokava je postupak koji osigurava dugoročno očuvanje i plasman na tržištu. Upravo je i cilj ovog istraživanja bio da se pronađe najbolja prethodna obrada (sumporenjem 5g/m3, uranajnjem u 0, 3%-tnu otopinu limunske i 0, 3%-tnu otopinu akorbinske kiseline) uzoraka smokava prije samog procesa sušenja u odnosu na iskorištenje i boju uzoraka. Sušenje je provedeno u komornim sušarama (temperature sušenja varirale su od 55 °C do 70 °C, a relativana vlaga od 50-75%) na pet različitih sorti smokava: bružetka bijela, šaraguja, zimica, sušioka i crnica. Najbolje iskorištenje postignuto je kod prethodne obrade uzoraka uranjanjem u 0, 3%-tnu otopinu askorbinske kiseline, dok je kod većine sorti smokava postignuta najmanja promjena boje u odnosu na svježe uzorke kod prethodne obrade procesom sumporenja. Svaka sorta smokve je specifična, što znači da se proces sušenja kao i prethodna obrada uzoraka trebaju odabrati ovisno o sorti koja se suši.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Željko Prgomet (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Ibrahim Mujić (autor)

Avatar Url Slavica Dudaš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prgomet, Iva; Mujić, Ibrahim; Jevtić, Srđana; Dudaš, Slavica; Prgomet, Željko; Jokić, Stela
Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava // Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers
Rovinj, Hrvatska, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Prgomet, I., Mujić, I., Jevtić, S., Dudaš, S., Prgomet, Ž. & Jokić, S. (2009) Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava. U: Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers.
@article{article, author = {Prgomet, Iva and Muji\'{c}, Ibrahim and Jevti\'{c}, Sr\djana and Duda\v{s}, Slavica and Prgomet, \v{Z}eljko and Joki\'{c}, Stela}, year = {2009}, keywords = {su\v{s}enje, smokva, prethodna obrada, boja, iskori\v{s}tenje}, title = {Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskori\v{s}tenje i boju osu\v{s}enih smokava}, keyword = {su\v{s}enje, smokva, prethodna obrada, boja, iskori\v{s}tenje}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Prgomet, Iva and Muji\'{c}, Ibrahim and Jevti\'{c}, Sr\djana and Duda\v{s}, Slavica and Prgomet, \v{Z}eljko and Joki\'{c}, Stela}, year = {2009}, keywords = {drying, fig, pretreatment, color, yield}, title = {Influence of different pretreatment methods on the yield and color of dried figs}, keyword = {drying, fig, pretreatment, color, yield}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font