Pregled bibliografske jedinice broj: 401205
Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava
Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava // Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers
Rovinj, Hrvatska, 2009. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 401205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupaka prethodne obrade na iskorištenje i boju osušenih smokava
(Influence of different pretreatment methods on the yield and color of dried figs)
Autori
Prgomet, Iva ; Mujić, Ibrahim ; Jevtić, Srđana ; Dudaš, Slavica ; Prgomet, Željko ; Jokić, Stela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Proceedings of Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers
/ - , 2009
Skup
Fourth international scientific-professional counselling of Croatian fruit producers
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 04.03.2009. - 06.03.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sušenje; smokva; prethodna obrada; boja; iskorištenje
(drying; fig; pretreatment; color; yield)
Sažetak
Zbog izuzetno brze kvarljivosti plodova, uzgoj smokava trenutačno je u Hrvatskoj u opadanju. Sušenje smokava je postupak koji osigurava dugoročno očuvanje i plasman na tržištu. Upravo je i cilj ovog istraživanja bio da se pronađe najbolja prethodna obrada (sumporenjem 5g/m3, uranajnjem u 0, 3%-tnu otopinu limunske i 0, 3%-tnu otopinu akorbinske kiseline) uzoraka smokava prije samog procesa sušenja u odnosu na iskorištenje i boju uzoraka. Sušenje je provedeno u komornim sušarama (temperature sušenja varirale su od 55 °C do 70 °C, a relativana vlaga od 50-75%) na pet različitih sorti smokava: bružetka bijela, šaraguja, zimica, sušioka i crnica. Najbolje iskorištenje postignuto je kod prethodne obrade uzoraka uranjanjem u 0, 3%-tnu otopinu askorbinske kiseline, dok je kod većine sorti smokava postignuta najmanja promjena boje u odnosu na svježe uzorke kod prethodne obrade procesom sumporenja. Svaka sorta smokve je specifična, što znači da se proces sušenja kao i prethodna obrada uzoraka trebaju odabrati ovisno o sorti koja se suši.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek